Dvě pokuty najednou aneb sedm tisíc za čtyřicet sekund. Policie si pochvaluje sledování řidičů drony

15.11.2023
přidejte názor
Autor: Policía Local Granada

Drony jsou v dnešní době velmi rozšířené a používá je také policie. Ta ve Španělsku se aktuálně pochlubila tím, že její dron dokáže v řádu desítek sekund rozdávat pokuty za různé dopravní přestupky. Rychlost ale zatím měřit neumí. 

Drony si oblíbili nejen filmaři a fotografové, ale také různé státní složky. Používá je armáda, hasiči a samozřejmě policie. Ta španělská, konkrétně z města Granada, se nedávno na sociálních sítích pochlubila tím, jak moc je používání dronů efektivní. Během necelé minuty jeden dron například zaznamenal dva přestupky, na základě kterých bylo možné uložit pokuty v součtu za v přepočtu téměř sedm tisíc korun. 

Španělské drony jsou součástí systému, který se jmenuje Halcón. Jak píše magazín Car and Driver, jejich hlavní výhodou je právě schopnost sledovat pomocí kamer s vysokým rozlišení okolí a zaznamenávat více přestupků najednou. Pohybují se ve výšce 120 m, takže mají dobrý přehled a samozřejmě je jejich provoz daleko levnější než sledování pomocí vrtulníků. Policisté pouze musí projít školením a pak už mohou vyrazit do terénu. 

Policie si koupila 289 kusů Škody Kodiaq RS téměř za půl miliardy. Všechna auta dostanou i kontroverzní rám k násilnému zastavení vozidla
Přečtěte si také:

Policie si koupila 289 kusů Škody Kodiaq RS téměř za půl miliardy. Všechna auta dostanou i kontroverzní rám k násilnému zastavení vozidla

Právě to dokumentuje video z oficiálního profilu španělských policistů zveřejněné na síti X. Dron zaznamenal během necelé minut řidičku, jak si hraje za volantem s mobilem, a současně Mercedes, který objížděl kolonu v pruhu pro autobusy. Za používání telefonu hrozí ve Španělsku pokuta 200 eur, za jízdu v autobusovém pruhu je to 80 eur. 

V Granadě začaly být tyto drony používány už minulý rok a původně sloužily pro kontrolu správného parkování. Aktuálně je hlavním úkolem tohoto systému hlídání telefonování za volantem, používání pásů nebo dětských sedaček. Drony Halcón nemají radar, takže nedokážou měřit rychlost. Tedy alespoň prozatím. 

Sluší se připomenout, že drony nejsou cizí ani tuzemské policii. První si převzala už v roce 2016 a používá je například hlídání správného předjíždění nebo zastavení na stopce. Drony pozorují dané úseky z větší vzdálenosti a nejsou pro řidiče dost dobře viditelné. 

Jak to vypadá v případě českých kontrol, na to se můžete podívat na videu níže: 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?