Dramatické zvýšení pokut v Chorvatsku se nekoná. Změny zákona ještě nebyly schváleny

přidejte názor
Autor: Redakce
  • V nedávné době se v českých médiích objevily informace o dramatickém navýšení pokut na chorvatských silnicích

  • Třeba za telefonování byste měli platit až 5 tisíc, za projetí na červenou by to mělo být až 72 tisíc 

  • Tyto informace ale nejsou pravdivé. Zatím se stále jedná pouze o návrh

  • Chystaná novela chorvatského zákona zavádí také povinnost dodržovat na dálnici odstup minimálně dvě sekundy 

Začátek prázdnin tradičně patří hromadným výletům do Chorvatska a tudíž i neméně tradičním článkům na téma „cesta autem do Chorvatska“. V nedávné době se tak v médiích objevily zprávy upozorňující řidiče na skutečnost, že od letošního roku vám mohou chorvatští policisté udělit dramaticky vyšší pokuty než dříve. Psal o tom třeba idnes.cz nebo lidovky.cz. Jenže realita je trochu jiná. V Chorvatsku sice takovéto zpřísnění připravují, ale do praxe zatím uvedeno nebylo.

S přímým dotazem na pokuty v Chorvatsku jsme se obrátili na tamní autoklub, který ale odpověděl, že nám žádné oficiální informace sdělit nemůže. Uspěli jsme až s pomocí chorvatského velvyslanectví v Praze u ministerstva vnitra. To poskytlo jasnou odpověď: „Nový Zákon o bezpečnosti silničního provozu je ve schvalovacím procesu a ještě nenabyl účinnosti. Zaměřen je zejména na recidivisty, kteří zákon závažným způsobem a vědomě překračují.“

Sedm chyb, které dělají řidiči při cestě autem do Chorvatska. Děláte je také?
Přečtěte si také:

Sedm chyb, které dělají řidiči při cestě autem do Chorvatska. Děláte je také?

Chystaná novela zvyšuje postihy za vybrané přestupky. Maximum, co můžete dostat (třeba překročení rychlosti o 50 km/h a více v obci, alkohol 1,5 promile a více, jízda na červenou, jízda v protisměru na dálnici), má být nově až 20 000 HRK (v přepočtu přibližně 70 000 Kč) namísto současných 15 000 HRK. Sankce za překročení o 30 až 50 km/h v obci se má zvednout ze dvou tisíc chorvatských kun na 3 až 7 tisíc (až 24 000 Kč), za používání telefonu při řízení nedostanete 500 HRK, ale třikrát tolik. Nicméně zatím pořád platí, že se jedná pouze o návrh. Odkdy by nová úprava mohla vstoupit v platnost, to chorvatské ministerstvo vnitra nesdělilo.

Mimochodem, chorvatská novela zavádí kromě jiného povinnost dodržovat bezpečný odstup při jízdě po dálnici. Ten musí činit minimálně dvě sekundy. Něco podobného chtěl zavést také u nás dnes už bývalý ministr dopravy Dan Ťok.

I když razantní zpřísnění ještě nenabylo účinnosti, neznamená to, že v Chorvatsku můžete bezstarostně porušovat dopravní předpisy. Už stávající úprava tamního Zákona o bezpečnosti silničního provozu zná pokuty třeba za více než padesát tisíc, jak jsme psali nedávno:

Autem do Chorvatska 2019: Dejte si pozor na desítky nových kamer a vysoké pokuty
Přečtěte si také:

Autem do Chorvatska 2019: Dejte si pozor na desítky nových kamer a vysoké pokuty

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?