Čtvrtá generace Škody Octavia se oficiálně představí 11. listopadu v Praze

7 nových názorů
Autor: Redakce
  • Octavia je nejúspěšnějším modelem automobilky Škoda

  • Letos slaví 60. výročí

  • Představí se jen pár týdnů po osmé generaci VW Golf

  • Očekává se ještě větší vnitřní prostor a plug-in hybridní verze

  • V duchu současného trendu by interiéru měl vévodit „tablet“ na ovládání infotainmentu

Škoda Octavia je nejen v Česku velmi oblíbený model. Sourozenec Volkswagenu Golf, Seatu Leon a Audi A3 je historicky nejprodávanějším automobilem značky Škoda. Jen loni po celém světě prodalo téměř 400 tisíc Octavií.

Octavia se stala jedním z prvních modelů Volkswagen Group na modulární platformě MQB (Modularer Querbaukasten). Ta zanedlouho dovrší věk osmi let, což znamená, že všechny výše uvedené modely se představí v nové generaci. Jako první to bude Volkswagen Golf, jehož premiéra je naplánovaná na říjen letošního roku. Zhruba měsíc na to přijede nová Škoda Octavia.

Těchto pět ojetých škodovek se moc nepovedlo. Raději se jim vyhněte
Přečtěte si také:

Těchto pět ojetých škodovek se moc nepovedlo. Raději se jim vyhněte

Představí se na domácí půdě v Praze, konkrétně 11. listopadu. Podle neoficiálních informací serveru motor1.com by nová Octavia měla být ještě luxusnější, aby se předešlo obchodnímu střetu se Škodou Scala.

Octavia patří dlouhodobě k neprostornějším automobilům své kategorie a nová generace by v tomto ohledu měla být ještě velkorysejší. Větší by měl být zejména prostor pro nohy cestujících vzadu. Polepší si také zavazadlový prostor.

Podle prvních špionážních fotografií a zákulisních informací bude exteriér spíše evolucí toho současného. Zmizí kontroverzní dělená světla, přední část se bude více podobat současnému Superbu. Naproti tom interiér projde výraznějšími změnami. Na špionážních fotografiích je středobodem interiéru volně stojící tablet, který bude soužit k ovládání infotainmentu a funkcí vozu. Evidentní je také použití elektronické parkovací brzdy:

Nastupující generace Škody Octavia ukázala na neoficiálních fotkách interiér. Těšte se na displeje
Přečtěte si také:

Nastupující generace Škody Octavia ukázala na neoficiálních fotkách interiér. Těšte se na displeje

Co se pohonných jednotek týče, nic jistého zatím není, ale dají se očekávat zážehové motorizace 1,0 TSI, 1,5 TSI a 2,0 TSI, vznětové motory 1,6 a 2,0 TDI a mild-hybridní technika. Octavia dostane také elektrický pohon v podobě plug-in hybridního modelu. Počítá se také se sportovní verzí RS, ovšem zda bude poháněná konvenčně není jistě. Stále častěji se objevují zkazky o hybridizaci tohoto veleúspěšného provedení. Doufejme, že se dočkáme také varianty Scout.

Titulní skica: motor1.com

Vlasta Jelinek (neregistrovaný)
Já jezdím Octavií hodně dlouho a nemůžu si naříkat.Mám již čtvrtou a neměnil bych. Teď mám 2,0 Tdi, 103 kW a je to prostě super kára. Jezdím za 4 L/100 a mohu jen doporučit. Jediné co mi vadí je cena nového vozu. Tu co mám jsem koupil jako 6ti měsíční a byla o 100 000 Kč levnější.
Jiří (neregistrovaný)
4 L/100 To vieš komu hovor,nie si jediný čo má takú oktávku ale asi jediný čo jazdí na 4L na stovku!
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?