Cestování do Rakouska v době lockdownu pro neočkované: Čeští turisté potřebují vakcínu, nebo doklad o prodělání nemoci

16.11.2021
přidejte názor
Autor: Österreich Werbung
  • Rakousko zpřísnilo svá opatření proti šíření koronaviru. Lockdown pro neočkované se v podstatě týká i občanů České republiky 

  • Lyžování v Alpách nebo výlety na rakouské adventní trhy jsou bez vakcíny nemožné. Alternativou je doklad o prodělání nemoci 

  • Příjezd do Rakouska je možný i bez očkování a bez karantény, pro pobyt už ale testy stačit nebudou 

V pondělí (15. listopadu) začal v Rakousku platit takzvaný „lockdown pro neočkované“. Ten významně omezuje pohyb rakouským občanům, kteří nejsou očkováni, nebo kteří v posledních 180 dnech neprodělali onemocnění koronavirem a tudíž nemají protilátky. Rakousko je ovšem také oblíbenou destinací pro české turisty, ať už třeba kvůli výletům na vánoční trhy, nebo kvůli lyžování v Alpách. A turistů se aktuální přísnější opatření týkají také.

Rakousko v současnosti uplatňuje pro vstup na své území pravidlo „3-G“. Pro příjezd tak budete potřebovat negativní test (PCR ne starší než 72 hodin, nebo antigenní starý maximálně 48 hodin), doklad o prodělané nemoci, nebo doklad o očkování. Pro následující pobyt ale platí přísnější pravidlo „2-G“. Zjednodušeně řečeno, negativní test už vám bude v mnoha případech k ničemu.

Autem na lyže do zahraničí: Na co se připravit a co vzít s sebou
Přečtěte si také:

Autem na lyže do zahraničí: Na co se připravit a co vzít s sebou

Bez dokladu o očkování, nebo o prodělané nemoci (opět do 180 dnů) si čeští turisté mohou nakoupit jen to nejnutnější jako jsou potraviny a léky. Jiné nakupování (například oblečení) ale možné není, stejně jako není možné navštěvovat různé akce, vánoční trhy, restaurace nebo není možný vstup do ubytovacích zařízení a také na lanovky. Obecně nelze využívat služby vyžadující blízký kontakt a navštěvovat události nad 25 osob.

Aktuální platnost očkovacích certifikátů je 12 měsíců, od 6. prosince ale bude zkrácena na 9 měsíců. Pro obnovení certifikátu bude nutná další dávka očkování. Očkování látkou Johnson & Johnson bude Rakousko uznávat pouze do 3. ledna příštího roku. Pokud někdo má jen jednu dávku očkování, lze v rámci pravidla „2-G“ služby využívat v kombinaci s platným PCR testem. Toto ovšem bude možné pouze do 5. prosince.

Děti mladší dvanácti let se prokazovat nemusí. Existuje ale několik výjimek. Například ve Vídni se musí prokazovat děti od šesti let. Ve věku 6 až 11 let je potřeba doložit negativní PCR test starý maximálně 72 hodin, nebo antigenní test starý maximálně 48 hodin. Pro věk 12 až 15 let je potřeba PCR test starý maximálně 48 hodin, případně doklad o očkování, nebo o prodělané nemoci. Nošení respirátorů se týká veřejné dopravy, muzeí nebo obchodů, po zavedení pravidla „2-G“ už ale nejsou nutné pro použití lanovek.

Pro připomenutí, pokud se chystáte do Rakouska autem, u zimních pneumatik platí podobné podmínky jako v ČR. V období od 1. listopadu do 15. dubna jsou povinné tehdy, pokud je na silnici sníh, sněhová břečka nebo led. Alternativně lze u vozu s letními pneumatikami nasadit alespoň na hnanou nápravu sněhové řetězy, ale to pouze za předpokladu, že je silnice pokryta souvislou vrstvou sněhu.

Aktuální informace nejen o podmínkách pobytu v Rakousku v souvislosti s pandemií koronaviru najdete na austria.info.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?