České řidiče čeká důležitá změna. Místo velkého technického průkazu budou do dvou let používat Portál dopravy

14.10.2022
18 nových názorů
Autor: Tiskový servis MDČR
  • Poslanecká sněmovna schválila zrušení velkého technického průkazu 

  • Od roku 2024 budou informace z velkého technického průkazu dostupné přes internet na Portálu občana a na chystaném Portálu dopravy 

  • Novinka má přinést snížení byrokracie a měla by ročně ušetřit státu přibližně 18 milionů korun

Čeští poslanci dnes schválil návrh na zrušení velkého technického průkazu. Od roku 2024 tak již bude k automobilům vydáván pouze malý technický průkaz. Všechny ostatní informace, které dnes obsahuje velký „techničák“, budou existovat v digitální podobě a budou dostupné přes internet.

Návrh prošel třetím čtením, což znamená, že teď ho musí ještě schválit senát a podepsat prezident. Ministerstvo dopravy ale nepředpokládá, že by s těmito nadcházejícími kroky měl být problém. Pokud vše půjde hladce, začne změna platit za necelé dva roky.

Již vydané doklady budou nadále platné a od majitelů budou stahovány postupně ve chvíli, kdy dojde v údajích vozidla k nějaké změně. Hromadná výměna dokladů plánována není. „Neuvažujeme o žádné jednorázové nebo termínované lhůtě na výměnu. Pro majitele nových vozidel se nic nezmění, registrovat se bude stejným způsobem, pouze bude úřad vydávat jen jeden registrační doklad,“ přibližuje ministr Kupka.

Digitální podoba velkého technického průkazu bude obsahovat veškeré podrobnosti včetně barvy karoserie nebo historie vozu. Majitelé tento digitální dokument najdou na Portálu občana a k dispozici bude také na Portálu dopravy. Ten má být zprovozněn ještě do konce letošního roku. Jedná se o jeden z kroků vedoucích k digitalizaci státní agendy. Přes Portál dopravy bude možné vyřizovat kromě věcí kolem silniční dopravy také agendu vodní plavby nebo letectví.

[yop_poll id="85"]

Zdroj: MDČR

Mili Kurcová (neregistrovaný)
To je fakt úžasný. Vláda nemá nic jiného na práci, než lidem komplikovat život. Místo, aby řešili důležité věci, tak se zajímají jen blbosti . A vůbec je nezajímá, zda budou mít lidi na plyn, elektriku a potažmo na jídlo a ostatní věci. Ať jdou do prdele !!!
Jiří kotrba (neregistrovaný)
Další hovno úplný starosti na víc co když auto prodám a zrovna bude výpadek internetu? Nic jste ne domyslely magoři celá tahle vláda vyjebaná
Jiří Tošovský (neregistrovaný)
Super je to dobrej nápad ale portál občana pořád nefunguje pořád to chce aktualizovat a to přez den se tam bez aktualizace člověk nedostane to si chtěj jen ušetřit práci a nám dělat nervy to zase vymyslelo nějaké moudro já osobně chci e občánků a datovou schránku zastavit je to jen na obtíž když neumí udělat automatickou aktualizaci aby nás to nestalo čas a nervy
Topol (neregistrovaný)
To je jako zrušit rodné listy. Velký technický průkaz je rodným listem auta. Takze se zruší rodné listy. A nově narozeným dětem se budou rovnou občanky.
Zdeněk (neregistrovaný)
Nechci jakkoliv podceňovat vaše znalosti o vašem autě, ale určitě z hlavy nevíte, jaké velikosti kol máte na vašem autě povolené a tuhle informaci na malém techničáku nenajdete, za je právě jen na velkém.. jinak přeji příjmy den všem
Eva Bečvářova (neregistrovaný)
Pro ty hnidopichy, velký techničák potřebujete jednou za dva roky na technickou, jinak je nám k ničemu.
Rostislav (neregistrovaný)
Když mám velký techničák, tak mám jistotu, že mám i auto. Až se do portalu nabourá hekr, tak bude mé auto vlastnit bůhví kdo. Je to jediný dokument, který má vlastník vozu a ví, že bez něj nikdo jeho auto na sebe nepřepíše. A včíl mluv něco o husách, Ty hlupanko !!!
Michaela Kutnar (neregistrovaný)
Je vidět že vládu zajímají jen blbosti ale aby se starali o národ aby lidi neměli tady brzo hlad a bídu o to se nestarají! Už se těším jak vypadne počítač a napadnou ho nějakým virem jak budu dokazovat že to je mé auto a né souseda .! Ptákoviny o to se umí starat a ty úředníci co ty budou dělat houpat se na židlích a hledat byrokracii v něčem jiným . Hurá zase někdo perlil! Hlavně že za to dostal peníze ! A ty staří lidé co nemohou si koupit ani dřevo nebo zaplatit plyn si můžou koupit počítač aby si našli velký techničak v počítači který nebudou umět ani zapnout ! Hurá hurá
Eva Bečvářova (neregistrovaný)
Kolikrát jste použila vy sama VT, huso hloupá? Jednou za dva roky na technické, jinak máte malý techničák!
Martin (neregistrovaný)
A do těch portálů se bude nutné přihlašovat přes elektronickou Identifikaci, takže stát dotyčnému zřídí automaticky datovou schránku. Pěkně vyčůraný zase.
Eliška (neregistrovaný)
Přesně tak také s tím nesouhlasím,sem zvyklá že když potřebuju nějaký díl nebo něco na auto kouknu do techničáku který mám doma při ruce kde mám různé parametry vozu atd.A pravda to nas za chvíli také ocipuji aby náhodou nemusely vyměňovat občanky?Já třeba zrovna nejsem tak technický tip abych na vše používala jen internet,a různě něco pak hledala atd.Silene co dnes vše vymýšlejí za blbosti.
Jozef Mičko (neregistrovaný)
Naprostá pravda. Navíc v dnešní době až někdo vyřadí energetiku, nebo telekomunikace a s tím související internet, tak pak volejte pro informace do "poslanecké sněmovny". Nevědí už v čem by udělali změnu, tak vymýšlejí blbosti. Třeba přijde na řadu narovnání banánů. Co k tomu dodat?
Jan Masar (neregistrovaný)
To mě zajímá , kolik útoků již bylo na instituce. Jak se prokázat , že jste majitelem vozidla to vypadá , že vláda teď chce disponovat teď s auty pak přijde z návrhem zruší občanské a řidičské průkazy aby člověk nemohl prokázat co vlastní a bude mít jen čip jako pes nebo kočka. Je vidět, že tato vláda se nestará o důležité ale o nesmysly.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?