Češi se ojetých dieselů nebojí, ukázují statistiky autobazaru

10.07.2017
4 nové názory
Autor: Redakce
  • V českých bazarech se prodávají převážně diesely

  • Aféra Dieselgate se na prodejích nijak neprojevila

  • Čechy zajímá především spotřeba, reálné emise neřeší

  • Kupující akceptují všechna rizika spojená s provozem dieselu

Poslední zhruba dva roky se vede proti dieselům jakási křížová výprava. Může za to především aféra s obcházením emisních norem, pro kterou se vžilo označení Dieselgate. Jak ale ukazují statistiky prodejů ojetých vozidel, zájemcům o ojetiny jsou nějaké emisní normy putna. Siesely kupují jako teplé housky v krámě.

Zatímco mezi registracemi nových vozidel mají diesely necelý 40% obchodní podíl a na benzinová auta připadá zhruba 60 % trhu, mezi ojetinami je to obráceně. Aféra Dieselgate neměla na prodej ojetých dieselů prakticky žádný vliv. Potvrzují to nejen prodejní statistiky bazaru Auto ESA, ale třeba také situace na jiných evropských trzích. Například postižené diesely pod kapotou vozů koncernu Volkswagen si cenu na trhu ojetin drží lépe než konkurenční vozy.

Doporučujeme: Ojeté diesely mohou vyjít draho. Benziňák s vyšší spotřebou je ve výsledku levnější

Češi vidí v ojetých dieselech především nízkou spotřebu paliva, což pravděpodobně vyváží všechna možná rizika spojená s provozem a údržbou složitého moderního turbodieselu. Už jsme si mnohokrát připomněli, že ojetý turbodiesel není zcela bezriziková koupě.

V některých obchodních kategoriích je podíl dieselů zcela dominantní. Například vozy kategorie SUV se v bazarech s benzinovým motorem skoro vůbec neprodávají (Auto ESA v tiskové zprávě uvádí, že podíl benzinových motorů v SUV tvoří jen 17 %), u MPV je podíl benzinu jen zhruba pětinový. Opakem jsou ale malé městské vozy, které mají diesel už z výroby jen vzácně.

Otevřít tiskovou zprávu

Michal (neregistrovaný)
Já si myslím, že se fakt není čeho bát. Jen to chce mrknout třeba do databáze automobilů, jak jsou na tom ty vozy za pár let. A samozřejmě na toho nafťáka musíte mít nájezd. Jsem vždycky pobavený, když mi někdo říká, že mu nafťák moc bumbá, ale přitom najezdí prostě pár kilometrů ročně a většinou jsou to přejezdy do práce do deseti kilometrů od domu. Takhle prostě ne.
donald (neregistrovaný)
Do práce dojíždím poměrně daleko, a tak jsem při koupi nového auta taky koukal hlavně po dieselu. Nakonec jsem na https://autobazar.biginzerce.cz/ našel moc pěknou Octavii s motorem 1.9 TDI, který žere opravdu málo nafty, což se mi vážně vyplatí.
Radovánek (neregistrovaný)
Proč taky, pořád straší jak postupem času to budou neprodejné vozy,ale než ten čas příjde, tak si každý stihne pořídit jiné. Teď ještě pořád nafťáci frčí.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?