cobo (neregistrovaný)
Podle mě je metodika docela zjednodušená a dost špatná. Ideální by bylo spíš určit například referenční vůz a jeho poměr ceny a zrychlení a následně sledovat kterak jsou an tom se další vozy v tomto poměru. A tím vytvořit tabulku podle těchto poměrů. Takhle nějaký levný křáp zákonitě nemůže vyjít hůř než ve středu pole bez ohledu na naprosto katastrofální dynamiku protože prostě bude mít 1ku za cenu.
Počtář (neregistrovaný)
Idea dobrá, provedení špatné. Dělat průměr ze dvou žebříčků je nesmysl. Musí se vytvořit index: v tomto případě vynásobením ceny a zrychlení, a vydělením milionem pro zmenšení výsledku. Čím menší index tím lepší, protože čím nižší zrychlení a cena tím lepší. Takže pořadí je 1. Seat Ibiza FR 1.5 TSI (index 3,23), 2. Peugeot 208 GTI (index 3,50), 3. Renault Clio RS (index 3,93), 4. Ford Fiesta 1.0 EcoBoost (index 4,14), 5. Renault Clio RS Trophy (index 4,24), 6. VW Golf GTI (index 4,4793), 7. Hyundai i30 N (index 4,4799), 8. Hyundai i30 N Performance (index 4,51), 9. Škoda Octavia RS (index 4,74), 10. Alfa Romeo MiTo Veloce (index 4,9)... a poslední místo Porsche 911 Turbo (index 16,4).
Majkl (neregistrovaný)
Po pravdě, čekal jsem trochu větší práci na článku. Podle nadpisu to vypadá jako na porovnání těch nejlépe zrychlujících sériových nových vozů za co nejméně peněz. Jenže jak se uvedeno ve článku: "Pro úplnost dodejme, že jsme pracovali s omezeným počtem automobilů, naší ambicí nebylo obsáhnout celý trh." Bohužel, některé vozy zde prostě chybí: např. Tesla Model S P100D má nejlepší zrychlení ze všech zde uvedených vozů (2,7s) (leč je pravda, že oficiální zastoupení v ČR Tesla stále nemá) - mimochodem v ČR s daní vyjde v základu zhruba na 3,8 mil. Kč. Ani si nejsem jist, že pouhé zprůměrování pořadí ceny a zrychlení je dostatečně vypovídající.
Jiří (neregistrovaný)
Zrychlení 0-100 je blbost, protože o autě nic neříká. Často u výkonných aut jsou na tom hůř ta, se kterými je daleko větší zábava za volantem, ale nějaká čtyřkolka s deseti kvalty je do stovky dá. Na silnici si při pořádném zrychlení vůbec neškrtne (viz např. Civic Type-R vs. Golf TSi). Všiml jsem si, že mnoho aut "do stovky" jede jak z praku a pak se ztrácí beznadějně vzadu, jak když se jim otevře padák! Proč? - oturbené motůrky, kde do stovky udělá práci dvouspojka a inteligentní pohon všech kol jsou při pořádném zrychlení jen na škodu, protože pak jen kladou odpor (haldex atd...). Motorům dnes většinou chybí gradace krouťáku, konstantní průběh je závislý na regulaci turba a tolik slibující overboost se už dávno vypnul... Tenhle jev je ještě markantnější u dieselů, to jsou jen "ramena" a když má k něčemu dojít tak to "ochabne". Řešení: motorističtí novináři si dají prostě práci a uvedou změřené zrychlení 0-200km/h !! Pak budeme vědět co to opravdu je za sportovce a pokud bude mít přes 20s tak se tomu jak to "jede" budeme jen smát.