BMW X6 v odstínu Vantablack nechtěně ukazuje, proč je černá nejhorší barva pro auta

2 nové názory
  • BMW ukáže ve Frankfurtu X6 s lakem tvořeným látkou vantablack, která je považována za jednu z nejtemnějších substancí známých člověku

  • Vantablack pohlcuje téměř veškeré světlo, proto se člověku jeví jako neproniknutelná „hmotná tma“

  • I obyčejné odstíny černé ale ztěžují rozpoznávání tvarů, pouze v menší míře 

Nová generace kdysi silně kontroverzního BMW X6 si už získala značnou mediální pozornost podsvícenými ledvinkami. Teď automobilka vytáhla z rukávu další mediální eso, když zveřejnila fotografie nové X6 v odstínu „vantablack“. Naživo auto předvede už za pár dní na autosalonu ve Frankfurtu.

Vantablack je látka tvořená uhlíkovými nanotrubicemi. Pohlcuje až 99,965 % viditelného spektra. Podle Wikipedie se světlo, které na ni dopadne, neodrazí, ale zachytí a odkloní mezi trubicemi. Proto předměty z této látky nebo touto látkou pokryté vypadají jako beztvará hrouda nejčernější tmy. Kde chybějí odrazy, nemá se oko oč zachytit. Nemůže tedy rozeznat tvary a detaily.

Kolik zaplatíte za obří svítící ledvinky na novém BMW X6? V kontextu ostatních příplatků jsou za hubičku
Přečtěte si také:

Kolik zaplatíte za obří svítící ledvinky na novém BMW X6? V kontextu ostatních příplatků jsou za hubičku

Popravdě moc nechápu, co chtěli designéři BMW tímto experimentem doopravdy říct. Design nové X6 přece do značné míry stojí na nejrůznějších hranách, oblinách a prolisech, které v nejčernější černé zcela zanikají. Na fotkách to ostatně vidíte víc než dobře. A vidíte také, proč je černá barva zabijákem automobilového designu.

Normální černá totiž je… zkrátka jen o něco míň černá. Odráží minimum světla. Proto se projevuje v principu stejně jako vantablack, jenom v menší míře. Černá auta ztrácejí tvary, v běžném světle vypadají už z odstupu několika metrů neforemně. Hra světla a stínu přestává fungovat. Velká část rafinovaného úsilí designérů přichází vniveč, když se zákazník rozhodne skrýt křivky auta černým lakem. Vzácné výjimky existují, samozřejmě. Volkswagen Arteon vypadá v černé daleko působivěji než v jakémkoliv jiném odstínu včetně launchovacího zlatého. Takových ale moc není. Černá auta se navíc špatně fotí a oč méně jsou vidět jejich tvary, o to víc vynikne na karoserii každá špína.

Díky svým vlastnostem se ale černý lak může hodit, když se práce designérům příliš nepovedla. V tomto ohledu může být počin BMW pro autoprůmysl do budoucna zajímavou inspirací. Takovému Ssangyongu Rodius, Pontiaku Aztec nebo, ať se na mě nikdo nezlobí, Nissanu Leaf mohl odstín vantablack jenom prospět.

Souhlasíte s autorovým fundovaným, podloženým a objektivně hluboce pravdivým odborným názorem, že černá auta jsou zlo? Svůj postoj můžete svobodně vyjádřit v anketě:

Černá auta jsou…

Miroslav (neregistrovaný)
Tyto typy vozu jsou jen pro lidi bez vkusu který potřebujou zvednout ego... Jsou to mastodonti... Rak proč nedat predrazenou barvu k ničemu na předražený auto k ničemu... Me to smysl dava
Piotr (neregistrovaný)
Ani nechci vědět jaké bude vevnitř horko když to necháte přes den na sluníčku
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?