Bentley Bentayga V8 má motor od Porsche a konečně také keramické brzdy

15.01.2018
přidejte názor
Autor: Redakce
  • Pod kapotu Bentley Bentayga zamířil motor 4.0 TFSI V8

  • Nabízí 550 koní, 770 Nm a spotřebu 11,4 l/100 km

  • Jednotka pochází z dílny Porsche a najdeme ji třeba i u Audi

  • Novinkou jsou i obří karbon-keramické brzdy

O rozšíření motorové nabídky pro luxusní SUV Bentley Bentayga se mluví už nějaký ten pátek. Když se tohle opulentní SUV představilo, dostalo marnivý dvanáctiválec. Nyní se ale pod kapotu nastěhoval přeci jen decentnější motor, konkrétně osmiválec 4.0 TFSI, který známe třeba z Audi nebo některých modelů Porsche.

Bentley Bentayga (1) SUV Bentayga lze nyní objednat konečně také s obřími keramickými brzdami. Vpředu mají kotouče průměr 440 mm
Bentley Bentayga (4) Na stovku akceleruje osmiválec za 4,5 s a rozjede se na 290 km/h. Za dražším dvanáctiválcem tak příliš nezaostává

Pohonná jednotka má dvě turba a umí jezdit jen na čtyři válce. To stojí za snížením kombinované spotřeby na 11,4 litru na 100 km, což je důležitá informace pro trhy, kde se daně určují podle emisí CO2. Mnohem významnější ale asi budou údaje nejvyššího výkonu 404 kW (550 k) a točivého momentu 770 Nm.

Doporučujeme: I myslivci mají své sny. Bentley představuje lovecké provedení Bentaygy

Na 100 km/h akceleruje luxusní SUV za 4,5 sekundy a rozjede se na 290 km/h, takže dynamicky tento osmiválec za větším a těžším dvanáctiválcem zas tak moc nezaostává. Ale chápeme. Vlastnictví dvanáctiválce není otázka potřeby, nýbrž principu. Navíc si nemyslíme, že by zrovna osmiválec méně provokoval. Okázalost tomuto SUV rozhodně nechybí.

Spolu s osmiválcem přichází poprvé také karbon-keramické brzdy, které lze objednat za příplatek. Vpředu mají masivní keramické kotouče průměr 440 mm, vzadu pak 370 mm. Desetipístkové brzdy na předních kolech pak podle Bentley generují brzdnou sílu až 6000 Nm. Dalšími novinkami jsou nové barevné kombinace exteriéru a interiéru a rozšiřuje se také nabídka designů kol.

Další podrobnosti včetně technických údajů najdete v oficiální tiskové zprávě:

Otevřít tiskovou zprávu

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?