Asi nejhezčí československý autobus, na kterém se podílel i Otakar Diblík, slaví. Legendární RTO v provedení „Brusel“ má 65 let od premiéry

18.07.2023
přidejte názor

Speciální Škoda 706 RTO byla představena v Bruselu na Světové výstavě Expo 1958. Na úpravách výstavního autobusu se podílel i známý designér Otakar Diblík.  

Autobus Škoda 706 RTO se stala do dnešních dnů absolutní ikonou a pro řadu lidí představuje ten vůbec nejhezčí autobus, jaký kdy kdo vyrobil. „Ertéóčko“ existovalo v mnoha nejrůznějších variantách a jedna z těch velmi speciálních si odbyla premiéru přesně před pět a šedesáti lety na Světové výstavě Expo 1958. 

Expo 1958 bylo zahájeno v polovině dubna 1958 v Bruselu a Československo zde kromě jiného prezentovalo důkladně přepracovaný autobus Škoda 706 RTO. Modro-bílé provedení s maximálně prosklenou karoserií ukrývalo luxusní interiér s kapacitou 24 osob. Na úpravách se podílel tehdy začínající designér Otakar Diblík, který navrhnul nová sklopná sedadla, nové potahy a další interiérové změny. 

Takto vypadalo provedení postavené pro bruselské Expo 1958. Na tehdejší poměry šlo o mimořádně luxusní a nadčasový autobus

Autor: SAD Zvolen

Ve výbavě bruselské verze nechybělo rádio, televize, chladnička nebo třeba vařič. Autobus pojmul 24 pasažérů 

Autor: SAD Zvolen

Autobus měl například kuchyňku, ledničku, dokonce i vařič nebo dřez. Obrovskou pozornost ale tehdy poutala „elektronická“ výbava zahrnující televizor i rádio. Tato zařízení mimochodem pocházela od společnosti Tesla a kvůli nim měl „Brusel“, jak se tomuto autobusu přezdívalo, na střeše také obrovskou anténu. 

V historii ale nešlo o jediný výstavní exponát tohoto autobusu. V minulosti vznikla i netypicky zbarvená šedo-bílá verze s vínovými detaily, kterou jsme si před lety mohli prohlédnout na vlastní oči. Tahle nádherná varianta byla pro změnu stvořena pro účely brněnského veletrhu. 

Další podrobnosti jako o šedo-bílém RTO, tak o tomto typu autobusu jako takovém se dočtete v našem starším článku: 

Škoda 706 RTO je legenda, ale tahle verze je ještě vzácnější. Druhá taková tu nikdy nebyla
Přečtěte si také:

Škoda 706 RTO je legenda, ale tahle verze je ještě vzácnější. Druhá taková tu nikdy nebyla

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?