Ariel vylepšil svůj zběsilý stroj. Nomad R vznikne v pěti kusech a levný není

22.07.2020
přidejte názor
  • Britská společnost Ariel vylepšila svůj terénní model Nomad, dostal výkonnější verzi R

  • Ta disponuje výkonem 335 koní a z nuly na 96 km/h dokáže akcelerovat pod tři sekundy

  • Ariel Nomad R vznikne v pouhých pěti exemplářích, každý vyjde na dva a čtvrt milionu korun

Malá manufaktura Ariel z britského Somersetu staví extra rychlé sportovní stroje s odhaleným trubkovým rámem a prakticky bez karoserie. Její model Nomad, který je určen nejen na silnice, ale i do terénu, dostal nyní vylepšenou variantu Nomad R. Je jasné, že změna se týká hlavně výkonnějšího motoru.

Standardní Nomad pohání jednotka Honda VTEC (K24) 2,4 l, která produkuje 235 koní a v případě ostřejší varianty s kompresorem pak 290 koní. Nomad R ale dostal menší dvoulitrový čtyřválec, který používala Honda Civic Type R mezi lety 2015 až 2017. Ten opatřila silným kompresorem. Vvýsledkem je 335 koní při 7000 otáčkách za minutu a 329 Nm točivého momentu.

Ariel Atom 4 má motor ze Civicu Type-R a na 100 km/h zrychlí za necelé tři sekundy
Přečtěte si také:

Ariel Atom 4 má motor ze Civicu Type-R a na 100 km/h zrychlí za necelé tři sekundy

O řazení se stará manuální převodovka Sadev se šesti rychlostmi. Je vybavena pneumatickým řazením, takže není nutné používat spojku. Síla motoru se pak posílá na zadní kola přes samosvorný diferenciál. To má za následek akceleraci z nuly na 96 km/h za 2,9 sekundy a maximální rychlost 195 km/h.

Pokud budete patřit mezi ty šťastné, kteří si Nomad R do své garáže pořídí, pak si budete moci vybrat ze dvou typů tlumičů. Možností jsou Bilstein MDS s nastavení komprese i odskoku a nebo jednodušší nastavitelné Öhlins. V základu jsou připravena 18“ kola obutá do pneumatik Yokohama A052, brzdí se sportovními pětipístkovými třmeny.

Kokpit vozu připomíná závodní speciály
Přísně sportovní sedadla vás podrží v zatáčkách

Získat Airel Nomad R není snadné. K mání totiž bude dohromady jen pouhých pět kusů. Tři z nich si už našly svého majitele. Pokud tedy budete patřit mezi ty šťastné dva, stačí najít na svém kontě v přepočtu téměř dva a čtvrt milionu korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?