Aria FXE je další nový hypersport s hybridním pohonem, který se nám velmi líbí

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Aria FXE je hypersportovní novinka nepříliš známé americké společnosti 

  • Základem hybridního pohonu je osmiválec o objemu 6,2 litru

  • Systém celkem vyprodukuje 858 kW a 1785 Nm 

  • Vůz by měl být k dispozici v roce 2019

Společnost Aria Group není příliš známá, protože se zaměřuje na koncepty. Postavila například Kiu GT4 Stinger, Kiu Koup, koncept Tesly Model S a mnoho dalšího. Teď ovšem přichází s automobilem, který má ambice zamířit do sériové výroby, přestože opět vypadá jako nějaká studie. Jmenuje se Aria FXE a podle dosud zveřejněných informací to má být pekelně rychlý stroj.

Aria FXE se chce zařadit do segmentu hypersportů. Tomu odpovídá jak vzhled, doplněný kvůli aerodynamice o řadu spoilerů a obří difuzor vzadu, tak především základní technické parametry. Pravda, jedná se o hybrid, ale tohle není žádná Toyota Prius. Tento hybrid se musí líbit každému, protože jeho parametry jsou dechberoucí.

Doporučujeme: Hennessey Venom F5 je jediné sériové auto, které o sobě může tvrdit, že ujede všem

Základem je kompresorem přeplňovaný osmiválec 6,2 l, doplněný o dvojici elektromotorů na přední nápravě a baterie s kapacitou 10 kWh. Celkový výkon systému je 858 kW (1167 k) a točivý moment vrcholí hodnotou 1785 Nm. Z nuly na 100 km/h vůz dosprintuje za něco málo přes tři sekundy a nejvyšší rychlost činí  354 km/h. Pro vybrané evropské země je důležité, že auto umí jezdit i v čistě elektrickém režimu, i když dojezd nebude nijak obrovský. Přesto by měla být tabulková produkce emisí příznivá.

Uvidíme, jak to s novým hypersportem u nás málo známé společnosti nakonec dopadne. Sériová výroba odstartuje podle dostupných informací v roce 2019, přičemž Aria Group si svou novinku cení v přepočtu přibližně na 20 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?