Analýza ukázala na deset starých aut, jejichž hodnota bude rychle růst. Nemáte jedno z nich v garáži?

25.08.2021
3 nové názory
  • Společnost CarVertical připravila analýzu zaměřenou na růst hodnoty ojetých aut

  • Výsledkem je deset konkrétních modelů, jejichž tržní hodnota by měla v dohledné době výrazně zvýšit 

  • Mezi desítkou vybraných vozů najdeme například Alfu Romeo GTV, Volkswagen Corrado VR6, Jaguar XK8 nebo Volvo 740 Turbo

Společnost CarVertical se běžně zaměřuje na prověřování historie ojetin. Ostatně na toto téma už dříve zveřejnila několik různých žebříčků. Tentokrát přichází s neméně zajímavou analýzou týkající se růstu hodnoty ojetých aut. Výsledkem je seznam desítky modelů, u kterých je v dohledné době očekáván významný nárůst tržní ceny. Pokud nějaký takový vůz tedy máte v garáži, patrně byste neměli s prodejem spěchat.

Společnost bohužel detailně nevysvětluje, z čeho přesně seznam desítky automobilů s velkým potenciálem růstu hodnoty vychází. Pouze obecně zmiňuje, že byl „analyzován automobilový trh“. CarVertical pak k vybraným modelům přidala také tradiční údaje o procentuálním výskytu technických závad a u některých vozů ještě navíc i míru rizika manipulace s najetými kilometry.

10 aut s největším předpokládaným nárůstem hodnoty dle CarVertical

  1. Alfa Romeo GTV
  2. Audi V8
  3. BMW 540i E34
  4. Saab 9000 CS Aero
  5. VW Corrado VR6
  6. Volvo 740 Turbo
  7. Land Rover Series I/II
  8. Toyota Land Cruiser (J80/J100)
  9. Mercedes-Benz E300/320/420 (W124)
  10. Jaguar XK8

Jak je vidět, jde o mix všemožných kategorií a tomu odpovídá také riziko, že natrefíte na stočený exemplář. Například u Audi V8 evidují statistiky zmíněné společnosti 18 % kusů s nereálným počtem najetých kilometrů, stejně na tom je také Jaguar XK8. Naopak u Land Roveru Series I a II měla pouze dvě procenta vozů ve statistikách pravděpodobně upravený počet najetých kilometrů. Dobře na tom z tohoto pohledu je ale také VW Corrado VR6 (5 %) nebo Volvo 740 Turbo (8 %).

Chcete si pořídit ojetý diesel? Pak bude mít pravděpodobně stočený tachometr, říká studie
Přečtěte si také:

Chcete si pořídit ojetý diesel? Pak bude mít pravděpodobně stočený tachometr, říká studie

V případě technické spolehlivosti naopak Volvo 740 Turbo příliš neboduje. Nějaké technické závady u něj vykázalo 33 % exemplářů. S výsledkem 29 % pak následuje dvojice Alfa Romeo GTV a Jaguar XK8. U Toyoty Land Cruiser (J80 a J100) byly vady zjištěny dokonce u 36 % prodávaných kusů, což patrně bude daň za off-roadové zaměření a tudíž drsnější zacházení. Naopak v tomto směru vypadá slibně Saab 9000 CS Aero (8 %) nebo Audi V8 (9 %).

Pokud nevlastníte některý ze zmíněných automobilů, ale doma máte třeba nějaký zachovalý běžný model, také smutnit nemusíte. Trh s ojetinami s určitým odstupem kopíruje trh s novými auty, přičemž nové vozy zdražují. To některé majitele nutí ponechat si svou ojetinu déle a nabídka vozů z druhé ruky proto není tak bohatá jako dříve. To v konečném důsledku zvedá také ceny ojetin obecně, nejen těch atraktivních ze zmíněného seznamu.

Daniela (neregistrovaný)
Doma máme tři veterány a nedokážu si představit, že by nám na ně někdo sáhnul nebo dokonce ukradnul. Mě by to pořádně štvalo a manžela pravděpodobně zabilo. I proto jsme si raději pořídili kvalitní garážová vrata, která jsou mnohem bezpečnější. K tomu máme i dálkové otevírání vrat, takže je vše mnohem jednodušší.
Eliška (neregistrovaný)
Kousky tohoto typu si zaslouží prémiovou péči. A určitě bys se nemělo zapomínat i na to, že se musí vozy někam parkovat. Aby na ně třeba nemohly kroupy a nebo silné kapky deště či vítr. Jeden pojišťovací agent mě doporučuje opláštění hal, tak se na to koukněte a také to prozkoumejte.
Jinda412 (neregistrovaný)
Jako docela zajímavé. Zajímalo by mě, kolik takových aut je v oběhu. Hlavně si myslím, že ten kdo to má doma v garáži, tak to vydělá na to, aby si třeba pořídil super vybavení do autodílny nebo do garáže. ;-) Prostě si totiž myslím, že pokud někdo něco takového doma má, tak je to určitě nadšenec, který je stejně neustále s rukama v motoru. ;-)
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?