Aliance VW-Škoda-Tata se rozpadá. Levné auto pro Asii tak zatím nebude

11.08.2017
přidejte názor
Autor: Redakce
  • Tata a Škoda prozatím přerušují jednání o budoucí spolupráci

  • V současné situaci by levné modely nepřinesly úsporu nákladů

  • Platforma od Taty by vyžadovala vysoké investice

Volkswagen chce už dlouho levnou značku pro rozvojové trhy, především pro ty asijské. Poslední dobou se věci začaly hýbat. Po restrukturalizaci dostala celý vývoj levných modelů pro asijský trh na starost česká Škoda. Partner se našel v Indii u automobilky Tata. Jenže než jsme se dočkali nějakého konkrétního výsledku, aliance se začala hroutit.

Největším problémem jsou náklady. Podle Volkswagenu by totiž nová řada modelů pro indický trh prakticky žádnou úsporu nákladů nepřinesla. Škoda k tomu dokonce vydala tiskové prohlášení:

„Společnost ŠKODA AUTO ověřovala a vyhodnocovala v posledních týdnech a měsících možnou strategickou spolupráci se společností Tata Motors Ltd. Obě společnosti přitom dospěly k závěru, že v současné době se ani technické, ani ekonomické synergie nedají realizovat ve společně požadovaném rozsahu. Z tohoto důvodu nebudou prozatím dále usilovat o zamýšlenou strategickou alianci. Obě společnosti zdůrazňují, že po intenzivních a konstruktivních rozhovorech v uplynulých měsících se nevylučuje možnost budoucí spolupráce.“

Doporučujeme: Spojí se nakonec Fiat-Chrysler s Volkswagenem? Šéf VW to nevylučuje

Je to už podruhé, co se koncernu Volkswagen zhroutila spolupráce s jednou z asijských značek. Například Automotive News připomínají, že v minulosti se německý koncern snažil vyvinout levný model s automobilkou Suzuki. Největším úskalím je to, že Volkswagen nemá mnoho vyloženě levných technických součástí.

Původně se mluvilo o tom, že by platformu pro levné vozy dodala právě indická Tata, ale Volkswagen se obával, že by nevyhověla očekávaným zpřísňujícím se požadavkům na pasivní bezpečnost. Muselo by se tedy investovat do jejího vylepšení. Volkswagen a Škoda tak zvažovaly možnost použít dokonce platformu MQB.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?