Zrušilo BMW projekt elektromobilu i5? Dost možná, má totiž jiné plány

25.05.2017
přidejte názor
Autor: Redakce
  • BMW zřejmě ruší projekt elektromobilu i5

  • Firma nechce utrácet za výrobu a vývoj samostatné platformy

  • Současné platformy stavbu elektromobilů dovolují

Automobilka BMW zřejmě upravuje své plány s elektromobilitou. Nové informace naznačují, že značka zrušila nebo pozastavila vývoj modelu BMW i5, který měl konkurovat Tesle. Píše o tom třeba BMW Blog, ale třeba i německý Auto Bild.

O BMW i5 jsme psali v samostatném článku, když na internet unikly záhadné skici z patentového úřadu. Jenže automobilka teď chystá především plně elektrické Mini, elektrické SUV X3 nebo třeba také elektrickou verzi BMW řady 4 Gran Turismo, informuje BMW Blog. BMW má totiž nové platformy, které zástavbu elektrického pohonu umožňují.

Doporučujeme: Turbíny se možná vrátí do aut jako generátor k prodloužení dojezdu

Elektromobil BMW i5 by potřeboval zcela novou platformu, takže zrušením projektu BMW značně ušetří. K návrhu a výrobě elektrických modelů může klidně využít většinu ze stávajících platforem a soustředit se na vývoj zcela nové univerzální platformy pro příští dekádu a nové generace modelů.

Strategie BMW počítá i s hybridními a plug-in hybridními modely, které jsou zřejmě pro evropskou klientelu atraktivnější. Americká Tesla si ale rozhodně oddechnout nemůže. I když BMW přímého soupeře možná neuvede v dohledné době, podobné vozy chystá třeba Volvo, Mercedes-Benz, Audi nebo také Jaguar.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?