Ženeva 2018: Volkswagen I.D. Vizzion je elektrické kladivo na Teslu

05.03.2018
přidejte názor
Autor: Redakce

Lákal by vás luxusní nástupce Volkswagenu Phaeton? Tak na něj si musíte počkat minimálně do roku 2020, spíše ještě déle. A už nebude mít spalovací motor, výhradním pohonem takového vozu budou elektromotory. Podobu luxusního Volkswagenu blízké budoucnosti naznačuje právě představený koncept VW I.D. Vizzion.

Screen Shot 2018-03-05 at 20.36.33 Volkswagen I.D Vizzion je konceptem luxusního velkého sedanu s výhradně elektrickým pohonem

Tohle „elektrické kladivo na Teslu“ ale nemíří jen proti zavedenému americkému automobilu. Je to také obrana proti chystaným podobným vozům konkurence, i když BMW, Mercedes a další představí své luxusní elektromobily zřejmě trochu dříve. Aspoň bude Volkswagen vědět, jak vysoko je laťka nastavena.

Doporučujeme: Nová generace akumulátorů slibuje třikrát delší dojezd a rychlejší nabíjení

Pohon 5,11 m dlouhého konceptu Volkswagen I.D. Vizzion, založeného na platformě MEB, zajišťuje soustava dvou elektromotorů o celkovém výkonu 225 kW (306 koní), které čerpají energii z obřího akumulátoru o kapacitě 111 kWh. Vpředu má elektromotor výkon 75 kW, vzadu 150 kW. Volkswagen uvádí, že dojezd elektromobilu je až 665 km při chytrém využívání účinné rekuperace. VW také udává zrychlení z klidu na 100 km/h za 6,3 s a nejvyšší rychlost omezenou na 180 km/h.

Nová doba: Šéf VW „vrací město lidem“ style=soft box_color=#000000
Volkswagen ukázal koncept I.D. Vizzion na tradiční akci v předvečer autosalonu, která bývala dříve věnována prvnímu odhalení novinek všech značek koncernu. Tentokrát ale jeho šéf Matthias Müller strávil nejvíc času předkládáním vize budoucnosti, v níž jsou auta nahrazena autonomními moduly. „Auta jsou stále častěji vnímána jako součást problému (s dopravou a kvalitou ovzduší ve městech). My jsme ale pevně přesvědčeni, že automobilky musí být součástí řešení,“ řekl. V této souvislosti představil službu Moia, která má zajišťovat dopravu komfortními mikrobusy na vyžádání, a prostor dostal rovněž robot na automatické dobíjení elektromobilů. Na představení produkčních automobilových novinek tentokrát vůbec nedošlo.

Jiří Červenka

Zajímavostí konceptu je také připravenost pro autonomní jízdu, i když otázkou samozřejmě zůstává, jak to bude s legislativou a kam až budou moci automobilky zajít. Nicméně třeba Audi už dnes v nové A8 přebírá při popojíždění v koloně řízení úplně a nevyžaduje řidičovu pozornost.

Další informace o konceptu Volkswagen I.D. Vizzion naleznete v obsáhlém press kitu:

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?