Že se ve druhé řadě není třeba poutat? To se šeredně pletete

přidejte názor
Autor: Redakce
  • IIHS připomíná, že je nutné používat bezpečnostní pás i ve druhé řadě 

  • Podle průzkumů někteří považují druhou řadu sedadel za bezpečnější, proto se zde nepoutají 

  • Nepřipoutaný zadní cestující může vážně zranit nebo rovnou usmrtit osobu sedící vpředu 

Bezpečnostní pásy zachránily od dob, kdy je do svých aut začalo montovat Volvo coby první automobilka, bezpočet životů. Dnes je tento prvek naprostým základem bezpečnosti všech osobních aut. Přesto americká organizace IIHS upozorňuje, že každým rokem zemře na tamních silnicích polovina lidí usmrcených při dopravních nehodách pouze kvůli nepoužití bezpečnostního pásu. Aktuálně zveřejnila video, které důležitost pásů i pro zadní cestující připomíná.

Doporučujeme: Euro NCAP: Arteon, i30, Insignia, Ibiza i Stelvio za pět, Civic za čtyři a Mustang propadl

Podle průzkumu IIHS z minulého roku 91 % dotázaných uvedlo, že na předním sedadle používají bezpečnostní pás vždy. Pokud jde ale o druhou řadu sedadel, stejně odpovědělo pouze 72 %. Pro IIHS to není nic nového, protože výsledky podobného průzkumu z roku 2015 byly v podstatě stejné.

Co přesně se stane, když se člověk ve druhé řadě nepřipoutá, ukazuje výše přiložené video. Fyzika je samozřejmě zcela neúprosná. Zatímco předního cestujícího zachytí airbag a pás, nepřipoutaný cestující pokračuje původní rychlostí vozu dále a zastaví se o vpředu sedící osobu. Výsledkem jsou vážná zranění, v horších případech rovnou usmrcení. Pro úplnost dodejme, že aktuální test IIHS se odehrál v rychlosti 56 km/h, což věru není mnoho.

Níže pro zajímavost najdete ještě jedno video, kde můžete přímo porovnat průběh nehody u připoutaných a nepřipoutaných osob. Tentokrát při nárazu rychlostí 40 km/h.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?