Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Vytlačovací rám policejních Octavií vyvolal pozdvižení. Předpisům ale vyhovuje. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Nově přidané názory se na webu objeví až po schválení redakcí.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
Standa1 (neregistrovaný)
Tady je proč a kdy se musí připoutat a prosím čtěte pozorně jaké jsou vyjímky ze zákona Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích má povinnost připoutat se nejen řidič, ale každá přepravovaná osoba, pokud je sedadlo bezpečnostními pásy vybaveno. V zákoně je však uvedeno i několik výjimek, kdy se lidé poutat nemusí. Jedna z nich se týká posádek vozidel ozbrojených sil a integrovaného záchranného systému. Ty se nemusí poutat v případě, že řeší mimořádné události a použití bezpečnostního pásu může bránit v rychlém opuštění vozidla. Výjimka se vztahuje také na instruktory autoškol, řidiče při couvání a osoby menší než 150 centimetrů, ale zároveň starší 18 let. Zákon s výjimkou pamatuje i na zdravotní důvody řidičů či přepravovaných osob. Může se stát, že lékař z jakéhokoliv důvodu používání bezpečnostních pásů nedoporučuje. V tomto případě ale musí osobě vystavit potvrzení a člověk oproštěný od této povinnosti jej musí policistům na požádání předložit. Z toho jasně vyplývá i povinnost mít tento i doklad neustále u sebe. Pokud se nejedná o stav trvalého rázu, musí být platnost lékařského potvrzení časově omezena a to na dobu jednoho roku. Pokud je ve vozidle přepravováno dítě, pak musí být umístěno v dětské autosedačce a to na všech typech komunikací. Při výběru autosedačky je důležité dbát na to, aby byla homologovaná a odpovídala věku, výšce a hmotnosti dítěte. Pokud kupujete sedačku tzv. z druhé ruky, dejte pozor, zda není poškozená. Při dopravní nehodě by totiž dost zásadně mohla ohrozit život či zdraví dítěte. Dětské zádržné systémy jsou určeny pro děti menší 150 centimetrů a s hmotností nižší než 36 kilogramů.