Výsledky kontroly ministerstva financí hovoří jasně. Červencové marže prodejců paliv byly rekordní

19.08.2022
4 nové názory
Autor: Tiskový servis Benzina
  • Průměrná marže byla v červenci 5,38 Kč/l u nafty a 5,64 Kč/l u Naturalu 95

  • Jde o rekordní hodnoty, které jsou vysoko nad průměrem loňského roku 

  • Ministerstvo financí připravuje návrh na regulaci cen paliv. Platit by mohl od září 

Ministerstvo financí oficiálně zveřejnilo výsledky kontroly marží u tuzemských prodejců paliv. Z nich vyplývá, že v měsíci červenci byly průměrné marže u nafty a naturalu 95 vysoko nad loňským celoročním průměrem a zároveň byly nejvýše od vypuknutí konfliktu na Ukrajině. Na základě těchto výsledků chystá ministerstvo financí návrh, podle kterého by ceny pohonných hmot mohly být regulovány.

V červenci prodejci v průměru vydělali na jednom litru nafty 5,38 Kč, zatímco v červnu, kdy byla cena ropy na vrcholu, to bylo 2,63 Kč. Cena ropy na burze ale od června klesá, jenže tuzemské ceny paliv delší dobu zůstávaly na červnových hodnotách a tempo poklesu nekorespondovalo s vývojem na burze. Proto se marže prodejců dostaly na rekordní hodnoty. V případě Naturalu 95 činila průměrná červencová marže dokonce 5,64 Kč/l.

Kontroly ministerstva financí potvrdily, že průměrné červencové marže u prodejců paliv byly rekordní a daleko přesáhly celoroční průměr roku 2021. V případě Naturalu 95 byly více než dvojnásobné (zdroj: ministerstvo financí)

Jak je vidět z přiloženého grafu ministerstva financí, v červenci byla průměrná marže u nafty o dvě koruny vyšší oproti loňskému celoročnímu průměru, u Naturalu 95 byl rozdíl dokonce tři koruny.

Ministerstvo financí v průběhu července jednalo s Unií nezávislých petrolejářů a s ČAPPO, přičemž požadovalo, aby prodejci reagovali na pokles cen na burze rychleji. Zároveň je v přípravě návrh na možnou regulaci cen pohonných hmot, který by měl být připraven k finálnímu podpisu začátkem září.

Ceny paliv v posledních týdnech začaly rychleji klesat, což je připisováno právě tomu, že prodejci konečně začali snižovat své marže. Průměrná cena Naturalu 95 se už přiblížila hranici 40 Kč/l a některé čerpací stanice již prodávají toto palivo za méně než 38 Kč/l. Tempo poklesu průměrné ceny benzinu a nafty se ale v posledních dnech výrazně zpomalilo.

Šmoula (neregistrovaný)
A co takové státní čepro a EuroOil které jsou státní jaké pak mají marže.To už se asi nedozvíme,Ideální je sát a sát až se vysaje.
Tomas (neregistrovaný)
Delam v odvetvi, kde jsou marze 200 a vice procent. Lide produkty stale kupuji ale nikomu to nevadi. Lide jsou jsou s prominutim tak blbi, ze kdyz jim date slevu 10tis Kc (coz je sleva +-20% z celkove ceny), tak vam pomalu libaji nohy a doporuci vas vsude mozne, ale uz jim nedojde, ze abyste si mohli dovolit slevu 20%, tak musite mit opravdu brutalni marze :) takovych obchodniku je vetsina a to nikdo neresi ale pumare, kteri bezne meli marze mezi 5-8% a ted si je dovolili navysit az na 12% by nejradsi vsichni ukamenovali :) ja je obdivuju, ja bych ten business v tom jejich prostredi delat nemohl.
Jarin (neregistrovaný)
Nejsem pumpař,aby si někdo nemyslel, že to obhajuji. Všichni tady naříkáte na obrovské marže.... dokonce i 5,60/litr!!!! (což je samozřejmě ta nejvíce viditelná, že ano). Ale uvědomte si, že tato marže je v nejlepším případě max 12%, spíše samozřejmě méně. Vzhledem k tomu, že je to uvedeno jako hrubá marže, takže bude ještě očištěna o daně. Naopak stát jako takový si z této prodejní ceny kousne nejvíc (spotřebka, DPH, příjmovka,...) , tak proč by proboha bojoval za snížení ceny???? Stát není Matka Tereza. P.S.: kdo z vás podniká s marží méně než 10%
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?