Vybíráme příslušenství a výbavu pro obytné auto či přívěs: Důležité detaily

2 nové názory
Autor: Redakce
Všechny díly speciálu:
  1. Vybíráme obytné auto či přívěs
  2. Vybíráme příslušenství a výbavu pro obytné auto či přívěs
  3. Pečujeme o obytné auto či přívěs
  4. Rozhovor s odborníky na karavanink

Příjezdem do kempu to nekončí. Čeká vás fixace a ustavení vozu na šikmém terénu či zapojení přípojek. A také obstarání sanity; doplnění vody, vyprázdnění WC kazety a vypuštění odpadního zásobníku.

K tomu budete potřebovat příslušenství. WC si řekne o sanitační roztok či tablety, vodu doplníte konví, splašky vytečou hadicí, elektřinu přivede buben s kabelem a zásuvkami schuko. Pak roztáhnout markýzu, rozložit nábytek a na přenosném grilu připravíte dobrou večeři.

Doporučujeme: Jak koupit ojetý karavan nebo obytný vůz? Hlavně do něj nesmí téct!

Karavan

Před spaním si vyfénovat vlasy či pustit televizi i bez elektrické přípojky? Žádný problém, elektrocentrála vyrobí i 230 voltů. Zatopit, uvařit si, ohřát vodu, pustit chladničku? Vše zařídí plyn (pokud nejste připojeni na 230 V). S sebou však můžete mít i kávovar, sušák prádla, houpací síť a mnoho dalšího.

Výběr je nevyčerpatelný a úložné prostory velkorysé, jenže větší obytné auto váží kolem tří tun, a včetně posádky tak uveze nějakých 500 kg. Proto dvakrát zvažte každý kus, který vezmete s sebou, nehledě na to, že i dost ušetříte. A pokud si nechcete pořizovat například vlastní elektrocentrálu, můžete se i v tomto případě obrátit na půjčovnu, například Barth Caravan. Tam vám zároveň poradí, které příslušenství potřebujete a které nikoliv. A vše předají připravené k okamžitému použití.

Volty všude s sebou style=soft box_color=#000000

Barth (10)Kdo se nechce loučit s komfortem ani v pustině, může zkusit elektrocentrálu. K dostání jsou spolehlivé, snadno ovladatelné typy různých výkonů. Pro kempink je ideální přenosná invertorová, která nabízí slušný výkon za přijatelnou cenu a dává stálé napětí, tudíž je vhodná i pro citlivou elektroniku. Vydrží až deset hodin na jednu nádrž a utáhne televizi, mikrovlnku či menší fén. Výkony těch levnějších se pohybují kolem 700 W, dražší nabídnou 2 kW i více (s těmi minimálně počítejte, pokud chcete na elektřinu i topit). Připravte se na poměrně hlučný provoz a také na to, že větší elektrocentrály váží přes 20 kilo.

Shánění příslušenství a jiným trablům ale můžete předejít i rozumným výběrem výbavy. Vestavěná chladnička nahradí přenosnou, markýza zase nahradí party stan. Stejným způsobem také můžete významně rozšířit univerzalitu obytného auta. Kdo chce kempovat v zimě, neměl by zapomenout na elektrické topení, vyhřívanou podlahu a odpadní nádrž, v létě zase přijde vhod nástavbová klimatizace (obojí vyžaduje externí zdroj proudu) či nosič kol. Připlácí se i za stabilizační nohy, ty jsou velice důležité pro zvýšení komfortu. Doplnit lze pochopitelně i tažné zařízení a vozit třeba vlek s koňmi, motorkami či čtyřkolkou. Při cestování na divoko přijdou vhod solární články na střechu. Ty dokáží utáhnout osvětlení, vodní čerpadlo, ventilátor topení a ještě dobíjet nástavbovou baterii. Jen je třeba v zimě hlídat, aby nezapadaly sněhem. Výhodou je tzv. zimní paket, který topí a ohřívá vodu elektřinou (navíc přidává vyhřívanou podlahu a sedačky) a snižuje při dlouhodobém pobytu v kempu u elektrické přípojky spotřebu plynu. Snadno tak vydržíte 14 dní se dvěma lahvemi. V zimě by neměla chybět ani termoplachta na čelní okna, která omezuje tepelné ztráty, vyzářené právě okny, a zlepšuje i pocity těch, kteří přespávají na předních lůžkách či v alkovně. Doplnit lze samozřejmě i nejrůznější audiovizuální techniku.

Tadeáš (neregistrovaný)
My si každý rok kupujeme do karavanu něco nového, takže je s ním dovolená čím dál lepší. Letos jsme si před dovolenou koupili mobilní klimatizaci ze Vzdušínu https://www.vzdusin.cz/mobilni-klimatizace a to byla taková nádhera. Krásně jsme si karavan vychladili, takže jsme v něm měli na spaní příjemně. Už jsem ji měli mít dávno.
Lukáš (neregistrovaný)
Bratr jezdí na dovolenou obytným autem a jsou nadšení. Už by prý jinak nejeli. Vejde se jim tam hodně věcí a hlavně mají vevnitř vybavení jako doma. Vozí s sebou dokonce i člun a kompresor https://www.kompresory-vzduchotechnika.cz/p/5565/prenosny-kompresor-o15-1-1-24cm na kterém se dostanou na krásná místa.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?