VW ID.3 dostane revoluční head-up displej. Navigaci promítne na silnici

06.04.2020
2 nové názory
Autor: Volkswagen
  • Elektrický Volkswagen ID.3 bude možné vybavit velkým head-up displejem s rozšířenou realitou

  • Navigace bude před řidiče promítat šipky jakoby přímo na silnici, systém pomůže i tempomatu

  • Německá automobilka má letos předat 30 tisíc ID.3, bojuje ale se softwarovými problémy

Volkswagen chystá na letošek premiéru svého nejdůležitějšího modelu za poslední dobu. Elektromobil ID.3 má dokázat, že je auto do zásuvky dostupné všem. Zatím se ale musí potýkat s problémy, zejména s vadným softwarem, který se pořád nedaří opravit. Ukazuje se ale, že by automobilka mohla vynahradit delší čekání na novinku nečekanou technologickou bombou – obřím head-up displejem s rozšířenou realitou.

Němci o něm zatím příliš nehovořili, teď se ale systém ukázal na videu. Na něm je vidět řidič, který používá celkem standardně vypadající displej, jenž promítá údaje do spodní části čelního skla. Jakmile ale dojede k zatáčce, zařízení zobrazí velkou šipku v místě, kde má řidič odbočit.

Drahé a jen do města? VW vyvrací mýty o elektromobilech, ne vždy má ale pravdu
Přečtěte si také:

Drahé a jen do města? VW vyvrací mýty o elektromobilech, ne vždy má ale pravdu

Takové head-up displeje pro svou náročnost na výrobu zatím patřily spíš do sci-fi filmů. Navigace pomocí rozšířené reality už funguje, mají ji například některé vozy od Mercedesu. Tam ale pracuje tak, že obraz prostoru před vozem posílá na středový displej a šipky se ukazují jen v něm. Pokud by měl VW ID.3 možnost promítat je na sklo, šlo by zřejmě o světový unikát mezi sériovými vozy.

Head-up displej s rozšířenou realitou nepomůže jen při navigaci. Jak je vidět na videu, pracuje třeba i při použití adaptivního tempomatu, kde označí řidiči auto, jehož rychlost asistent udržuje. Celý systém bude za příplatek a není jasné, kolik bude stát.

Vlk (neregistrovaný)
@Helle: Daleko úsměvnější je, že ani neumíš napsat jméno automobilky, kterou komentuješ.
Helle (neregistrovaný)
WV toto auto neumí rozhýbat a chlubí se tímto. Docela úsměvné.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?