Volvo Trucks zahajuje prodej elektricky poháněných nákladních vozidel

přidejte názor
Autor: Redakce

Společnost Volvo Trucks oznámila zahájení prodeje elektricky poháněných nákladních vozidel FL a FE pro rozvoz zboží ve městě na vybraných evropských trzích, čímž reaguje na zvýšenou poptávku po řešeních udržitelné dopravy v městském prostředí.

Významným přínosem elektricky poháněných nákladních vozidel v městském provozu jsou nejen nulové emise z výfuku, ale i nižší hlučnost. Díky tomu je možné zajišťovat rozvoz zboží nebo svozu odpadu i v noci, a tím zlepšit logistiku dopravy i odlehčit dopravě ve špičkách. Současně to nabízí nové možnosti pro městské plánování a silniční infrastrukturu. Elektricky poháněné nákladní vozidlo například může sloužit i v halových skladech a zastřešených průmyslových zónách.

Vozidla Volvo FL Electric a FE Electric byla vyvinuta v úzké spolupráci s vybranými zákazníky, kteří působí ve švédském Göteborgu. Zpětná vazba byla velmi pozitivní, přičemž na řidiče zapojené do tohoto projektu udělaly mimořádný dojem zejména agilní pohon, hladká akcelerace a tichý chod těchto vozidel.

Nákladní vozidla Volvo FL Electric a Volvo FE Electric byla vyvinuta pro účely distribuce zboží, svozu komunálního odpadu a další potřeby městské dopravy. Prodej bude zahájen ve Švédsku, Norsku, Německu, Švýcarsku, Francii a Nizozemí. Zahájení výroby je naplánováno na březen 2020. Klíčovým požadavkem je maximální užitečné zatížení, ale současně i optimální jízdní dosah. Volvo FL Electric je v provedení s celkovou hmotností 16 tun, celková hmotnost vozu Volvo FE Electric 27 tun.

„Celosvětová urbanizace stále intenzivněji volá po tom, aby ve městech byla zajištěna logistika a nákladní automobilová doprava s nulovými emisemi a nižší hlučností. Díky vozidlům Volvo FL Electric a Volvo FE Electric dokážeme reagovat na přísné ekologické nároky i náročné komerční požadavky našich zákazníků,“ komentuje viceprezident produktové řady elektromobility Jonas Odermalm.

„Přestože zpětná vazba zákazníků byla kladná, stále si uvědomujeme, že dobíjecí infrastruktura se ve většině měst stále vyvíjí, a tak ve spolupráci se státními i soukromými partnery odlaďujeme dlouhodobou strategii rozšiřování dobíjecí infrastruktury. Je nicméně zřejmé, že tempo rozvoje dobíjecí infrastruktury je třeba urychlit. Elektromobily dobíjené elektřinou z obnovitelných zdrojů jsou skutečně důležitým krokem na cestě k udržitelnějšímu způsobu rozvozu zboží ve městech. Odpověď na klimatické změny a všechny ostatní ekologické problémy však nespočívá v jediném zdroji energie. Různé druhy dopravy si žádají různá řešení pohonů,“ dodal Jonas Odermalm.

 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?