Volkswagen Brouk příští rok definitivně skončí. Automobilka představila verzi Final Edition

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Volkswagen Brouk příští rok definitivně zmizí z nabídky 

  • Nástupce zatím v plánu není, automobilka ho ale úplně nevyloučila 

  • Američtí zákazníci dostanou na rozloučenou Final Edition 

Volkswagen Brouk je jedno z nejprodávanějších aut historie. Vůz se poprvé objevil v roce 1938, kdy si říkal Typ 1, od roku 1967 oficiálně začal používat jméno Brouk. V Mexiku se původní verze vyráběla až do roku 2003 (vzniklo 21 529 464 exemplářů), kdy se rozloučila takzvanou Última Edición. Právě na tuto edici odkazuje také nově představená Final Edition, prostřednictvím které se loučí aktuální provedení.

O konci modelu Brouk se spekulovalo už dříve. Prodeje totiž nejsou nijak velké a navíc jde o letitý automobil. Aktuální druhá moderní generace navázala na model New Beetle už v roce 2011. Teď automobilka oficiálně oznámila, že poslední exemplář sjede z mexické výrobní linky v červenci příštího roku.

Doporučujeme: Nudí vás Singer nebo Ruf? Můžete si koupit Brouka se schopnostmi Porsche

Final Edition určená pro americký trh bude dostupná ve speciálních odstínech, a sice v béžové a modré. Právě v těchto barvách se nabízela i zmíněná Última Edición. Zájemci si ale budou moci objednat i jiné odstíny. Navíc jsou zde také chromové lišty na dveřích (další odkaz na starou rozlučkovou edici) a hlavně bohatá výbava. Pod kapotou pak najdeme dvoulitrové TSI naladěné na 130 kW (176 k) a 249 Nm.

O tom, zda se Brouk někdy vrátí, zatím nebylo rozhodnuto. Hinrich J. Woebcken, šéf Volkswagen Group of America, se v aktuální tiskové zprávě vyjádřil v tom smyslu, že automobilka nějakého nového Brouka v současnosti nechystá, ale zároveň přidal frázi „nikdy neříkej nikdy“. Jak totiž ukázal koncept I.D. Buzz, spojení nové elektrické platformy MEB s retro designem by mohlo fungovat velmi dobře.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?