Vedoucí lékařka Škodovky poradila, jak kvůli koronaviru vydesinfikovat auto

přidejte názor
Autor: Redakce
  • K organizacím zveřejňujícím doporučení, jak zpomalit šíření nákazy koronavirem, se přidala i největší tuzemská automobilka

  • Ideální prevencí je podle Škody nikam nejezdit

  • Zapomenout se nesmí na všechny ovládací prvky

  • Proti koronaviru zabírá nejméně 70% roztok alkoholu

Rady, jak předcházet šíření nákazy novým typem koronaviru, se na nás valí ze všech stran. Svým dílem nyní přispěla i Škoda Auto, která – stejně jako mnohé další automobilky – kvůli koronaviru odstavuje výrobu. Na svém webu Škoda Storyboard zveřejnila návod, ve kterém nabádá řidiče osobních i nákladních vozů, aby svá auta pečlivě dezinfikovali.

Doktorka Parmová důrazně nabádá, abychom věnovali preventivním hygienickým opatřením. Doporučuje desinfikovat všechny povrchy, kterých se dotkneme
Z venku nezapomínejme na rám dveří a kliky nebo třeba madlo víka zavazadlového prostoru. Po každém čištění vozu radí doktorka Parmová auto také důkladně vyvětrat

Podle vedoucí lékařky Škoda AutoJany Parmové je nejzásadnějším pravidlem omezit kontakt s ostatními na minimum a nikam nejezdit. Pokud už musíte kamkoliv dojet, jeďte sami, což nejspíš nebude takový problém, protože velká většina českých řidičů stejně ve voze jezdí sama. Pokud už pojedete ve vícero lidech, je dobré si vzít kontakt na všechny cestující, aby bylo možné je v případě nákazy dohledat a kontaktovat.

Jízda v autě je rozhodně jistější než cestování v MHD, nicméně nesmíme zapomínat, že rizika i při cestě automobilem stále trvají.

Pražský politik i teď vyzývá lidi, aby jezdili radši MHD než autem. Neposlouchejte ho
Přečtěte si také:

Pražský politik i teď vyzývá lidi, aby jezdili radši MHD než autem. Neposlouchejte ho

Doktorka Parmová důrazně nabádá, abychom se intenzivně věnovali preventivním hygienickým opatřením, a doporučuje všechny povrchy, kterých se dotknete, dezinfikovat před jízdou i po jízdě. Obzvlášť pokud s někým auto sdílíme nebo jsme někoho vezli.

Desinfekci bychom měli pojmout opravdu důkladně. Pozornost zasluhují především části jako volant, řadicí páka, ruční brzda, kliky, madla nebo ovládací prvky rádia a infotainmentu. Vynechat nesmíme ani na páčky pod volantem (směrovky a stěrače), ovládání tempomatu, loketní opěrku, ovládání nastavení sedadel, rám dveří a kliky z vnějšku vozu nebo třeba madlo víka zavazadlového prostoru. Po každém čištění vozu radí doktorka Parmová auto také důkladně vyvětrat.

K desinfekci proti koronaviru lze použít nejméně sedmdesátiprocentní roztok alkoholu a třeba izopropylalkohol. Ani v jednom případě neublížíte žádnému z běžných povrchů v autě. Zásadně v autě nepoužívejte například peroxid vodíku, který pravděpodobně způsobí poškození povrchů. Na dotykové displeje v autech nepoužívejte čističe obsahující čpavek. Jako ideální prostředek na otírání čistěných ploch se  podle Škody jeví hadříky z mikrovlákna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?