Ve Francii ruší limit 80 km/h na okresních silnicích. Výsledkem jsou různé silnice s různými limity

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Francie v roce 2018 snížila maximální povolenou rychlost na okresních komunikacích z 90 na 80 km/h

  • Toto opatření údajně bezpečnosti prospělo. Přesto všeobecně platný limit 80 km/h ve Francii končí

  • O zvýšení rychlosti mají nově rozhodovat jednotlivé departmenty. Fakticky tak bude limit na francouzských okreskách různý

V roce 2018 Francie snížila rychlost na svých okresních komunikacích z běžných 90 na 80 km/h. Důvodem byla samozřejmě bezpečnost. Loni údajně bylo prokázáno, že opatření opravdu přineslo nižší počet úmrtí. Přesto se aktuálně bude nejvyšší dovolená rychlost znovu vracet na 90 km/h. Jenže ne všude.

Jak píše The Local, o zvýšení rychlosti na francouzských okresních komunikacích si mají nově rozhodnout jednotlivé departmenty. Jako první se vrátili k devadesátikilometrovému limitu v Haute-Marne. Důvod je prostý. V tamním departmentu údajně nezaznamenali po snížení nejvyšší dovolené rychlosti žádnou změnu co do bezpečnosti. Stejný krok plánuje podle The Local zhruba 40 departmentů. Právě z toho ale pramení jistá komplikace.

Praha odstraňuje značky upravující rychlost. Řidiči se tak mohou octnout v radarové pasti
Přečtěte si také:

Praha odstraňuje značky upravující rychlost. Řidiči se tak mohou octnout v radarové pasti

Po zavedení aktuální novinky nebude na francouzských okreskách platit jednotná rychlost. Stejný limit dokonce nemusí platit ani v rámci jednoho departmentu. Někde totiž vrátí 90 km/h jen na vybrané komunikace. The Local uvádí jako příklad Creuse. Zde zvýší limit pouze na 475 km okresních silnic, což představuje zhruba deset procent celkové sítě komunikací nižších tříd. Až se tedy vydáte v létě na dovolenou, bude vhodné dávat za volantem pozor.

Podle European Transport Safety Council klesl díky nižšímu rychlostnímu limitu počet obětí na francouzských okreskách o 206 během prvního roku fungování. Veřejnost ale vnímala toto opatření spíše jako způsob, jak vybrat na pokutách ze všudypřítomných radarů ještě více peněz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?