Třímístný autonomní elektromobil Jaguar Future-Type ukazuje budoucnost britské značky

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Také Jaguar myslí na budoucnost 

  • Koncept Future-Type ukazuje, co nás čeká po roce 2040

  • Základem vozu je odnímatelný inteligentní volant Sayer 

  • Jaguar počítá s tím, že vůz nebude potřeba vlastnit

  • Future-Type je třímístný autonomní elektromobil 

Také Jaguar se dívá do vzdálené budoucnosti, kde bude převládat elektromobilita, autonomní řízení a kde si lidé bez připojení na internet ani ne..., ehm, neuvaří kávu. Jak by mohly vypadat modely této značky po roce 2040, to naznačuje nový koncept Future-Type.

Doporučujeme: Jaguar a Land Rover chystají aktivní aerodynamiku, prozrazují patentové snímky

Základní myšlenka je taková, že nemalá část populace nebude automobil vlastnit. Auta budou samočinně korzovat po ulicích a pokud budete chtít někam odvézt, vůz si jednoduše přivoláte. Proto Jaguar stvořil volant označený jako Sayer (tak se jmenoval designér E-Type).

V podstatě jde o zařízení s umělou inteligencí ve tvaru volantu, se kterým můžete hlasově komunikovat. Vám bude stačit vlastnit právě tento volant, nikoliv celý Future-Type. Pak pouze vyslovíte požadavek, že byste potřebovali být v osm ráno na nějakém místě, Sayer vás včas probudí, obstará dobitý Future-Type, po cestě zprostředkuje pracovní informace nebo hovor se zbytkem rodiny (prostě to, co budete chtít) a případně doporučí, na které části trasy byste se měli chopit řízení, protože vyhodnotí danou silnici jako řidičsky atraktivní. Konkrétní trasa se bude přirozeně volit nejen s ohledem na čas, ale také na množství spotřebované energie. Samozřejmě kdo se nebude chtít o svůj Future-Type dělit, ten si ho bude moci koupit jen pro sebe.

Doporučujeme: Historicky nejrychlejší Jaguar pro běžný provoz má 600 koní a maximálně jede 322 km/h

Samotný Jaguar Future-Type je elektromobil, přesné technické informace týkající se například dojezdu k dispozici nejsou. Automobilka slibuje kompaktní rozměry ideální pro provoz po městě a koncepci sedadel 2+1. V případě potřeby bude možné sedadla otočit proti sobě, abyste si během autonomního řízení mohli s ostatními vesele povídat.

Pokud řidič převezme řízení, bude systém autonomního řízení de facto pracovat na pozadí a řidiče bude hlídat. V praxi si tudíž nebudete vybírat mezi autonomním a manuálním řízením, ale mezi autonomním a asistovaným řízením. Důvodem je snaha zvýšit bezpečnost. Jaguar rovněž předpokládá komunikaci mezi automobily, takže Future-Type bude přesně vědět, kdo se nachází daleko před ním. Zároveň bude možné zmenšit rozestupy mezi automobily a tím dojde ke zvýšení kapacit komunikací.

Jaguar v tiskové zprávě slibuje, že i jeho auta budoucnosti nabídnou zábavné řízení. Po roce 2040 bychom ale toto mohli chápat tak, že tou zábavou bude prostá přítomnost volantu v autě a vůbec možnost „manuálně“ řídit. Někteří výrobci totiž se zapojením řidičů ve vzdálené budoucnosti nepočítají vůbec.

Otevřít tiskovou zprávu

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?