Lubomir (neregistrovaný)
Staci precist zakon. Bus ma prednost, jede ve vyhrazenem jizdnim pruhu. To same plati pokud z nej bude vyjizdet do Vaseho jizdniho pruhu. Pokud by onen vyhrazeny bus pruh Vam krizil cestu ( odbocoval do prava ) ma samozrejme prednost. A plati to i v pripade kdyby to nebyl bus pruh ale treba pruh pro cyklisty.
Lubomir (neregistrovaný)
Ja bych pana autora opravil. Spouste ridicu je uplne fuk ze jede tramvaj. Nesleduji zrcatka a uplne bez vahani pri odbocovani vjedou na koleje pred tramvaj. Je jim sumak ze v tramvaji jsou cestujici kteri pri brzdeni spadnou a zrani se. Spousta ridicu najede na koleje a davaji prednost a pak blokuji tramvaj co prijede. Dale spousta se otaci na kolejich a je jim to uplne sumak. A spousta ridicu v krizovatkach odbocuji z tramvajovych koleji , nejen ze nepouziji svuj pruh ale hlavne si neuvedomuji ze se doposti prestupku, protoze ikdyz maji zelenou , tak se musi ridit cockami a odbocuji na prikaz stuj , nebo treba jizda rovne. Je to uplne stejne jako by jeli na cervenou. Ale co , policie temer videt neni, a kdyz jo tak akorat meri rychlost, nebo kontroluje tech. stav a alkohol , takze si ridici delaji co se jim libi.
Halley (neregistrovaný)
Takové situace klidně nastanou a nemusí to být vina řidiče. Pokud vjede na koleje a neohrozí při tom tramvaj, a až teprve z koleje má výhled na komunikaci, kde dává přednost, tak možná i zastaví a tramvaj omezí. Nevidím na tom nic protizákonného. Při otáčení na kolejích ovšem porušuje řidič jiný paragraf, než si pravděpodobně myslíte, koleje tam nehrají roli. A co se týká zrcátek a dávání přednosti při křížení, tak přednost nedává jen sebevrah, a těch moc není.
Lenka (neregistrovaný)
Pak Vám tu pane redaktore ale chybí situace, kdy tramvaj přijíždí z vedlejší a vy jste na hlavní. Ono totiž nestačí vygooglit si v zákoně slovo tramvaj. Pro účely tohoto zákona je dle §2 písm. d) řidičem i řidič tramvaje, a stejně tak tedy pro něj platí obecná pravidla přednosti pro jízdu křižovatkou (§22 zákona), tedy také povinnost dát přednost všem vozidlům jedoucím po hlavní pozemní komunikaci. V Praze je takových míst víc!
Nakobyl (neregistrovaný)
Staré pravidlo ze začátku automobilismu a dnes hojně zas užívané/ zejména blondýnkami v SUV/ říká Kdo je větší má přednost. A tramvaj větší zpravidla je. /