Tradiční britská značka Lotus míří do rukou Číňanů. Ti slibují velké investice

04.09.2017
1 nový názor
Autor: Redakce
  • Lotus změní majitele, kupují ho Číňané

  • Majoritní vlastník Proton přechází pod čínskou nadvládu

  • Automobilka Geely slibuje zachovat vývoj a investovat

  • Geely už vlastní také značku Volvo

O potenciální změně vlastníka majitele značky Lotus, malajské společnosti Proton, jsme už psali. Nyní se věci hnuly kupředu a během jednoho měsíce by mělo být hotovo. Čínský koncern Geely, který mimochodem vlastní i Volvo, má za majoritní podíl v Protonu zaplatit 65 milionů dolarů, tedy asi 1,5 miliardy korun.

Číňané potřebují Proton především kvůli výrobním kapacitám a modelům pro trhy s pravostranným řízením, ale vlastnit Lotus je přeci jen poměrně prestižní záležitost. Lotus totiž není živ jen výrobou aut, ale především technologickým vývojem. Pomáhá ladit podvozky jiným automobilkám, vymýšlí dostupné technologie pro snížení hmotnosti aut a vyvíjí elektrické a hybridní systémy. A to bude velmi dobrý byznys.

Doporučujeme: Retro na neděli: Lotus 7 slaví 60 let. Jako Caterham se vyrábí dodnes

Číňané slibují zachovat kompletní vývoj a výrobu ve Velké Británii a také se chystají do Lotusu investovat. Lotus potřebuje finance na rozjezd obchodních aktivit mimo EU, kam nyní míří zhruba polovina produkce. Britové se bojí, že tzv. Brexit vývozu do EU moc nepomůže a že EU nastaví „na truc“ na britské produkty administrativní a daňovou zátěž.

Převzetí Protonu a potažmo Lotusu značkou Geely by mělo britské značce významně pomoci. Lotusu totiž chybí dostatek volných prostředků pro další investice do vývoje nových modelů a technologií. Lotus nikdy nebyl masovou automobilkou a takové ambice si nebude dělat ani nyní, ovšem s tím, jak další a další výrobci přicházejí s vlastním řešením radikální redukce hmotnosti nových modelů (například BMW má již karbonový monokok pro i3 a i8 v sériové produkci), ztrácí Lotus náskok.

  • Našli jste v článku chybu?