Toyota Supra míří do Ženevy. Zatím ale jen jako koncept

13.02.2018
přidejte názor
Autor: Redakce
  • Toyota Supra se představí za pár týdnů

  • Na autosalonu v Ženevě ale uvidíme stále jen koncept

  • Produkční verze by se měla ukázat na podzim

Na autosalonu v Ženevě se 6. března představí dlouho očekávaný sportovní model automobilky Toyota, který opět ponese jméno Supra. Má to jeden háček – pořád to bude jen koncept. Ten by se ale měl ještě letos představit na závodní dráze, ovšem detaily má zveřejnit Toyota právě až v Ženevě. Jediné, co jsme prozatím mohli vidět, je tento příspěvek na facebooku Toyoty:

Sériové provedení zřejmě uvidíme až na podzim na některém z velkých autosalonů v Japonsku nebo USA. Stejně tak bychom se měli dočkat představení produkční verze technicky příbuzného BMW Z4. Ano, BMW Z4 a Toyota Supra budou sdílet řadu technických skupin včetně platformy, motorů a převodovek.

Doporučujeme: Test ojetiny – BMW Z4 je skvělá hračka na léto. A brzy nebudou

Pod kapotou budou dvoulitrové čtyřválce BMW a Toyota převezme od BMW dokonce i převodovky a elektroinstalaci. Vrcholnou motorizací by měl být přeplňovaný řadový šestiválec 3,0 l, ale nad jeho použitím stále visí otazník. Mluví se dokonce i o hybridu a elektrické verzi, i když BMW má pro své elektromobily vlastní platformu a samostatnou divizi.

Sdílení platformy mezi konkurenčními výrobci není nic neobvyklého. V segmentu kompaktních sportovních aut spolupracuje třeba Fiat s Mazdou na roadsterech 124 Spider a MX-5. Vývoj kompaktních sportovních zadokolek je drahý a v segmentu stále citlivém na cenu si nemohou automobilky dovolit tak velké marže. Společný vývoj a sdílení konstrukčních skupin ušetří obrovské množství prostředků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?