Tesle vyroste konkurence ve Velké Británii. Lotus bude už jen elektrický

15.06.2020
1 nový názor
Autor: Lotus
  • Automobilka se sedmdesátiletou historií už bude pracovat na vývoji jen elektrických vozů

  • Lotus patří čínskému gigantu Geely, ten do něj nalévá potřebné finance

  • Ještě příští rok se objeví auto se spalovacím motorem, další modely pak už budou jen do zásuvky

Americké automobilce Tesla zřejmě roste další konkurent. Podle britského magazínu Auto Express se totiž klasický výrobce sportovních vozů Lotus hodlá přeorientovat pouze na elektromobily. Posunula ho k tomu práce na hypersportu do zásuvky jménem Evija, který v omezené sérii 130 kusů nabízí v přepočtu za 72 milionů korun.

Nový šéf automobilky Phil Popham magazínu řekl, že v roce 2021 firma na silnice pošle dostupnější sportovní vůz se spalovacím motorem. Pak se ale vrátí nazpět k elektromobilů. „Elektrický pohon je ideální pro sportovní auta, ať už jde o nástup točivého momentu, rozložení hmotnosti, možnosti designu nebo flexibilní dynamiku,“ řekl Popham.

Svezení s  Lotusem Esprit S3 (1985): Test osobnosti
Přečtěte si také:

Svezení s Lotusem Esprit S3 (1985): Test osobnosti

Naopak hybridní pohon se podle něj Lotusu příliš nehodí: „Když do vozu nasadíte malý spalovací motor, baterie a ještě další elektromotory, máte už příliš vysokou hmotnost. To jde proti filozofii sportovního vozu menších rozměrů. Spíš je potřeba minimalizovat hmotnost a maximalizovat výkon a to je s hybridy problém.“

První elektromobil by mohl Lotus představit už za dva roky. Mělo by jít o nejmenší a nejlevnější model, který se bude se svou cenou pohybovat kolem 1,3 až 2,5 milionu korun. Tím chce firma zvýšit ziskovost. Lotus už se několikrát pokoušel o restart, firma se potýkala s finančními problémy. Teď ji vlastní čínská automobilka Geely, která do ní vstoupila v roce 2017.

aaa (neregistrovaný)
lotus by mohl strčit elektromotor do elise, určitě by s tím sklidil úspěch
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?