Subaru WRX STI RA-R je vyšperkovaná verze s výkonem 329 koní. Zájemci mají smůlu

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Subaru představilo další verzi modelu WRX STI, o které mohou evropští fanoušci už pouze snít 

  • Provedení RA-R je připomínkou 30. narozenin divize STI

  • Vůz dostal motor o výkonu 329 koní a spoustu dalších úprav 

  • Evropští zájemci mají smůlu, a to hned ze dvou důvodů 

Model Subaru WRX STI na českém, respektive evropském, trhu de facto skončil. Aktuálně si už můžete pořídit pouze skladové exempláře. A tak se musíme smířit s tím, že o tomto bezesporu zajímavém autě budeme psát už jen v souvislosti s jinými regiony. Což je škoda, protože třeba na domácí japonský trh nedávno zamířilo hodně slibně vypadající provedení RA-R.

Doporučujeme: Test Subaru WRX STi 2018 – Dlouhé loučení

WRX STI RA-R vzniklo coby připomínka třicátého výročí založení divize Subaru Technica International. I když by se mohlo podle fotek zdát, že se toho zas až tolik nezměnilo, opak je pravdou. Jen novinky týkající se exteriéru jsou vyloženě kosmetické. Lehce upravena byla maska a zadní nárazník, zpětná zrcátka dostala karbonové kryty a sem tam se na autě objevují plakety RA-R a STI 30th Anniversary. V podobném duchu se nese také interiér.

Jednoznačně nejdelší seznam změn se týká techniky. Vůz dostal přepracovaný podvozek, nižší pružiny, nové zadní tlumiče, brzdy Brembo, nový výfuk s nižším zpětným tlakem a zvučnějšími tlumiči, upraven byl i převod řízení a nechybí nová kola BBS s pneumatikami Michelin Pilot Sport 4S o rozměru 245/40 ZR18.

Doporučujeme: Koncept nového Subaru WRX STI byl odhalen. Dočkáme se hybridního pohonu?

Pod kapotou je přeplňovaný dvoulitr s turbodmychadlem typu twin-scroll, kontrolovaný řídicí jednotkou s novým softwarem. Čtyřválcový boxer tak nabídne výkon 242 kW (329 k) a vrchol točivého momentu 432 Nm. Vyšší výkon si vyžádal změny také na setrvačníku a na spojce. Jak rychlý takový model je, to Subaru neříká. O nedostatek dynamiky se ale bát nemusíme. Kromě vyššího výkonu byla totiž snížena hmotnost, a to o 10 kg ve srovnání se základním WRX STI.

Jak už jste určitě pochopili, Subaru WRX STI RA-R si koupit nemůžete, což má v současnosti dva důvody. Za prvé šlo o vůz určený pouze japonskému trhu a za druhé množství exemplářů bylo omezeno na 500 kusů. Subaru oficiálně zveřejnilo tiskovou zprávu k tomuto modelu minulý týden ve čtvrtek, dnes na japonských stránkách automobilky najdete pouze informaci o tom, že byl prodej ukončen. Všech 500 exemplářů už zná svého majitele.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?