Solární auto za 160 tisíc korun ujede až 9000 kilometrů. Ale za rok

19.05.2020
1 nový názor
  • Solární elektromobil Squad Solar City Car by měl zvládnout ujet za pěkného počasí až 9000 kilometrů za rok

  • Půjde ho ale dobíjet i z běžné zásuvky, na jedno nabití pak zvládne okolo sta kilometrů

  • Pokud se dostane na trh, bude z něj nejlevnější elektromobil. Cena startuje na 160 tisících korunách

Nizozemský start-up Squad-Mobility chce ve velmi blízké budoucnosti poslat na silnice své solární auto. Model pro dva, který víc připomíná golfový vozík, má na střeše solární panel. Firma tvrdí, že pokud se bude pohybovat v místech se slunečným počasím, zvládne za rok ujet pouze na solární energii 9000 kilometrů. To ale není tolik, jen 25 km denně.

I tak nejde rozhodně o výrazné omezení. Auto je totiž i klasický elektromobil, slunce je jen jedním ze způsobů nabíjení. Další možností je připojit jej do klasické zásuvky. Vozítko má sice jen velmi malou baterii o kapacitě 4 kWh, mělo by ale ujet okolo 100 kilometrů.

Vodík a elektromobily si konkurovat nebudou, tvrdí BMW. Chystá první model
Přečtěte si také:

Vodík a elektromobily si konkurovat nebudou, tvrdí BMW. Chystá první model

Solární elektromobil bude možné zřejmě řídit už od 15 let. Proto má základní model omezenou maximální rychlost jen na 45 km/h. Firma ale pracuje i na verzi, která dosáhne rychlosti až 80 km/h, otázkou zůstává, zda by to bylo ve stroji takové konstrukce bezpečné.

Každopádně Squad-Mobility ještě před zahájením produkce naslouchá potencionálním zákazníkům. Firma se už rozhodla přidat autu dříve chybějící příplatkovou výbavu. Za 1000 eur (27 500 korun) si lze objednat boční dveře, půl dveře stojí polovinu. Za klimatizaci se pak platí 2500 eur navíc, tedy asi 69 tisíc korun. To je v celkové ceně vozu poměrně vysoká částka, autíčko totiž startuje na částce 5000 eur, tedy skoro 160 tisíc korun.

Jsou elektromobily opravdu ekologičtější? Záleží na státu, v ČR to není žádná sláva
Přečtěte si také:

Jsou elektromobily opravdu ekologičtější? Záleží na státu, v ČR to není žádná sláva

Squad Solar City Car bude patřit do kategorie malých městských vozítek s krátkým dojezdem, které se vměstnají prakticky kamkoliv – v Česku se prodává například Renault Twizzy, který ale vyjde na zhruba 320 tisíc korun, tedy dvojnásobek. Holandský konkurent bude jen dva metry dlouhý, metr široký a 1,6 metru vysoký.

Petr (neregistrovaný)
To je zase výmysl. Já nevím, ale tyto super auta mě spíš odrazují. Ekologie je dobrá věc, ale myslím si, že spalovací motor u osobních aut nepředstavuje pro planetu to největší riziko. O technologické novinky se zajímám jen teoreticky, abych byl v obrazu, co je nového. O solárních automobilech jsem si přečetl poprvé teprve nedávno na https://pansky-svet.cz/technologie/ , tak jsem zvědavý, kam se tato oblast za pár let posune.
  • Našli jste v článku chybu?