Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Socialistická auta, která byla (aspoň v něčem) lepší než ta „západní“. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Nově přidané názory se na webu objeví až po schválení redakcí.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
Michal Bronec (neregistrovaný)
No, diskuze o autech vyvrcholila v politickou hospodu. No lidé rádi zapomínají, ale než zapomenou úplně, je potřeba připomínat fakta. Technicky vzato jsme za "bolševika" byli pro východ těžký západ, dalo se u nás sehnat relativně dost zboží, mohli jsme nakupovat západní zboží v Tuzexu a v ESU a určité části populace se podařilo dokonce získat výjezdní doložku a mohli se tak podívat na západ. Tohle všechno ale bylo zase ve srovnání se západem velice málo. Co se však týče pragmatických dat, tak musíme srovnávat životní úroveň. Ta se ovšem skládá z více věcí, než jen z výše mzdy (svoboda slova, volnost v cestování a ve studování, možnost seberalizace, apod). Nicméně srovnání ekonomických dat v diskuzi převládlo, tedy z logiky věci nás musí zajímat tzv. "nákupní košík", tedy kolik jsme si tehdy mohli koupit za výplatu a kolik si koupíme dnes za současnou výplatu. Příměrem je např litr benzínu, nebo máslo, mléko, nájem, cena auta, televize apod. Podle toho kolik kdo měl za socialismu, si dokáže udělat obrázek jak se má dnes. Průměrovat výplaty se tu nebude úplně hodit, spíše ten medián. Koho to více zajímá, tak jsou pěkně porovnané ceny tehdy a dnes na stránkách www.zakomunistu.cz Co se týče trhu práce, tak většina lidí argumentuje, že dříve pracovali všichni. Tomu se říká tzv. umělá zaměstnanost, která naopak křiví pracovní trh. Vždy bude existovat část populace, co nechce a nikdy nebude pracovat. V dnešní době patří k zaměstnanosti samozřejmě vzdělání, specializace na konkrétní odvětví, zvyšování kvalifikace a samozřejmě motivace pracovníka. Pokud někdo čeká, že se zašije v dílně a bude tam popíjet vodku, no tak v tom byla stará doba určitě lepší. Na závěr se vždycky u takových debat zeptám sám sebe, zda-li je opravdu tak zle, když má tolik lidí nové auto, když každý rok jezdíme do Chorvatska, když jsme o víkendech v Olympiích a utrácíme desítky tisíc za zbytečnosti jako smartphony a tablety... hmm?