Revoluce v městské dopravě - koncept Scania NXT

přidejte názor
Autor: Redakce

Inženýři společnosti Scania vyvinuli koncept vozidla, které nabízí velmi flexibilní použití pro různé účely v městském prostředí. Autonomní elektromobil NXT na akumulátorový pohon pro městské prostředí je navržen jako flexibilní vozidlo umožňující přepravu osob dojíždějících do práce nebo z práce v ranních hodinách, rozvoz zboží během dne a svoz odpadu v noci.NSX 02

Komerční doprava je v mnoha směrech základní složkou města. Představuje způsob, jakým se dostáváme do práce nebo do školy. Podílí se na tom, jak jsou potraviny dováženy do obchodů a restaurací, jak jsou léky dodávány do nemocnic a jak probíhá svoz a likvidace odpadu. V současné době nejsou toky ve městech zdaleka optimalizovány, protože zboží se dodává během ranní dopravní špičky, kdy je většina lidí rovněž na cestách. A současně v noci, kdy lidé spí, je komerční doprava v centrech měst ve velké míře omezena.

U vozidla NXT lze přední a zadní pohonné moduly namontovat na karoserii autobusu, rozvážkového nákladního vozidla nebo vozidla pro svoz odpadu.nsx_modules-01c-p-1600

Veřejná doprava vždy znamenala sdílení. To je třeba nyní posunout na další úroveň. S vyšším stupněm automatizace bude jednodušší zavést větší flexibilitu ve veřejné dopravě. Osmimetrový autobusový modul je sestaven jako jedna kompozitní jednotka, díky čemuž lze podstatně snížit hmotnost.

Akumulátory s válcovými články jsou umístěny pod podlahou, což umožňuje využití jinak mrtvého prostoru a přispívá k lepšímu rozložení hmotnosti. S nízkou hmotností vozidla menší než 8 t je dojezd se současnými akumulátory odhadován na 245 km.

Technologický pokrok u elektrických a autonomních vozidel bude hlavním předpokladem pro úspěšný přechod na systém udržitelné dopravy ve městech.NSX 03

Autobusový modul tohoto inovativního konceptu je v těchto dnech k vidění na dopravní konferenci Global Public Transport Summit ve Stockholmu.

„NXT představuje vizi budoucnosti dopravy ve městech. Některé z technologií ještě potřebují určitý čas k úplnému rozvoji, avšak pro nás je důležité, že jsme vytvořili skutečné koncepční vozidlo, u něhož bude možné vizuálně a technicky demonstrovat myšlenky toho, co je na dosah. Vozidlo NXT je navrženo pro rok 2030 a dále a zahrnuje několik špičkových funkcí, které jsou k dispozici již dnes,“ říká prezident a generální ředitel společnosti Scania Henrik Henriksson.

Södertälje, Sweden Photo: Kjell Olausson 2019

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?