Radary už umějí víc než měřit rychlost. Poznají i držení mobilu

1 nový názor
Autor: Archiv MF
  • Australští policisté nasadí do terénu kamery, které umějí rozpoznávat telefon v ruce

  • Během šestiměsíčního zkušebního režimu dostalo pokutu na 100 řidičů

  • Kamery lze namontovat také na služební vozy policie

Policie australského státu Nový Jižní Wales začne od prosince letošního roku naplno používat kamerové systémy schopné rozpoznat, zda řidič za volantem telefonuje. Upozornil na to magazín Carscoops. Za půl roku zkušebního provozu bylo monitorováno na 8,5 milionů řidičů, přičemž kamery zaznamenaly používání mobilu u více než sto tisíc z nich.

Vláda Nového Jižního Walesu rozmístí do prosince napříč státem 45 kamer detekujících telefonování za volantem. Každá z těchto radarových stanic bude vybavena dvěma kamerami. Jedna bude klasicky měřit rychlost, druhá se zaměří na řidiče a jeho činnost rukou. Jakmile kamera zaznamená řidiče, který v rukou drží něco jiného než volant, řidiče vyfotí a fotografii následně ověří pověřená osoba. Pokud se používání telefonu za volantem potvrdí, úředník zašle hříšníkovi pokutu v přepočtu přibližně 5000 korun.

V Austrálii nakonec silnice s neomezenou rychlostí zůstanou, ale pouze pro někoho
Přečtěte si také:

V Austrálii nakonec silnice s neomezenou rychlostí zůstanou, ale pouze pro někoho

Policie Nového Jižního Walesu bude nový typ automatického detekčního zařízení používat také na svých služebních vozech.

Telefonování za volantem často přiznávají v průzkumech i čeští řidiči. Ministerstvo dopravy a jeho příspěvková organizace BESIP uvádějí, že používání mobilu patří k nejčastějším příčinám nehod. Svá tvrzení však nedokážou věrohodně doložit.

Pavel (neregistrovaný)
Tak o tomto slyším poprvé, nicméně dnes ta technika jde tak rychle kupředu, že mě vlastně nepřekvapuje, že je něco takového vůbec možné. Já teda od té doby, co jsem si z https://www.tera.cz/mobilni-telefony-apple-iphone_c434558.html koupil nový telefon používám v autě primárně hlasitý odposlech, takže telefon u ucha držet nemusím. Je to vážně skvělá funkce. Můj starý telefon toto bohužel z nějakého důvodu neuměl.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?