První DAF CF Electric v reálném provozu

přidejte názor
Autor: Redakce

Společnost DAF Trucks dodala své první nákladní vozidlo s plně elektrickým pohonem. Převzal si jej nizozemský řetězec supermarketů Jumbo. Společnost Jumbo jej bude využívat k zásobování svých supermarketů na jihu Nizozemska. Předání prvního vozidla, které je výsledkem společného vývoje společností DAF a VDL, zahajuje řadu dlouhodobých testů nákladních vozidel s elektrickým pohonem pro městské oblasti v reálném provozu. Stanice pro nabíjení akumulátorů nákladního vozidla byla instalována v distribučním centru společnosti Jumbo ve Veghelu.

DAF CF Electric je tahač konfigurace 4×2 s hmotností 9700 kg. Byl vyvinutý pro silniční přepravu nákladů o celkové hmotnosti soupravy až 37 t v městských oblastech, kde se standardně využívají přívěsy s jednou nebo dvěma nápravami. Vozidlo vychází z modelu DAF CF (International Truck of the Year 2018) s elektrickým pohonem využívajícím technologii E-Power od společnosti VDL.

Základem poháněcí soustavy je elektromotor s výkonem 210 kW a točivým momentem 2000 N.m napájený lithio-ionovým akumulátorem s celkovou kapacitou 170 kWh. Model DAF CF Electric má dojezd přibližně 100 km, takže je vhodný pro velkoobjemovou městskou a příměstskou rozvážku nákladů. Akumulátor s funkcí rychlého nabíjení dosáhne za 30 minut stav 80 % kapacity. Do úplného nabití stačí 1,5 hodiny.DAF CF Electric Jumbo 2

 „Silniční nákladní doprava se bude výrazně transformovat. Zdá se, že elektrická vozidla mají nejlepší pozici stát se běžnými prostředky pro zásobování v městských oblastech. Nebude to dnes ani příští rok, ale rozhodně je to již nedaleká budoucnost. Tento projekt nám umožní shromáždit potřebná data a zkušenosti související s technologií i s provozními aspekty. Poté můžeme díky těmto poznatkům zajistit, aby vozidla ze sériové výroby nabídla ideální řešení požadavků budoucího trhu," říká prezident společnosti DAF Trucks Harry Wolters.

„Naším cílem je využívat elektrická vozidla k zásobování 45 % našich obchodů. Věříme, že do roku 2020 snížíme emise CO2 produkované vozidly společnosti Jumbo o 50 % oproti roku 2008,“ uvádí generální ředitel společnosti Jumbo Frits van Eerd.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?