První český hybridní vůz. Nový Hyundai Tucson s technologií MHEV 48 V

22.06.2018
3 nové názory
Autor: Redakce

Společnost Hyundai spustila 1. června 2018 v Nošovicích u Frýdku-Místku výrobu hybridního modelu Tucson s technologií MHEV 48 V. Jedná se tak o první hybridní vůz vyráběný na území České republiky. Nový Tucson je vybaven vznětovým motorem 2,0 litru v kombinaci s elektromotorem. Díky spolupráci obou systémů tak významně klesá spotřeba paliva a emisí. Současně dochází ke zlepšení pružnosti a jízdní dynamiky.

Nový Hyundai Tucson je prvním vozem značky Hyundai, který je vybaven systémem hybridního pohonu s napětím 48 V, a to v kombinaci se vznětovým motorem 2,0 litru. Elektrická část systému zahrnuje lithium-iontové akumulátory 48 V/0,44 kWh, generátor s funkcemi spouštěče a elektromotoru MHSG (Mild Hybrid Starter Generator), nízkonapěťový měnič stejnosměrného proudu LDC (Low Voltage DC/DC) a invertor.

Při akceleraci podporuje MHSG spalovací motor výkonem až 12 kW, čímž snižuje spotřebu paliva. Systém automaticky přepíná mezi použitím spalovacího motoru a režimem rekuperace kinetické energie. MHSG dokáže poskytovat mírnou akceleraci využíváním energie z akumulátorů, čímž snižuje zatížení spalovacího motoru, a při intenzivní akceleraci podporuje spalovací motor dodatečným točivým momentem. Během brzdění, ať motorem nebo brzdovou soustavou, jsou prostřednictvím rekuperací kinetické energie nabíjeny akumulátory.

Výsledkem je snížení spotřeby paliva a emisí CO2 až o 7 %. Technologie bude od jara 2019 dostupná i pro vznětové motory o objemu 1,6 l. Stejně jako ostatní modernizovaná provedení Hyundai Tucson splňuje i verze MHEV 48 V přísnou emisní normu Euro 6d Temp.

Výroba modernizovaného Hyundai Tucson včetně provedení Mild Hybrid 48 V byla zahájena 1. června 2018 a vůz se tak stal prvním sériově vyráběným osobním vozem s hybridním pohonem v České republice. Jeho prodej bude zahájen v průběhu léta 2018.

Hyundai patří dlouhodobě mezi absolutní světovou špičku v oblasti výzkumu a výroby alternativních pohonů. V lednu 2013 se stal Hyundai prvním výrobcem automobilů na světě, který zahájil výrobu vozidel s pohonem na vodík a začátkem roku 2018 byla představena druhá generace vodíkového elektromobilu NEXO s dojezdem až 800 km. S modelovou řadou IONIQ je tak jedinou automobilkou, která nabízí všechny elektrifikované alternativní pohony v sériovém provedení. Během letošního roku zahájí společnost Hyundai zároveň prodej prvního kompaktního elektromobilu SUV Kona Electric s dojezdem 482 km.

V rámci ekologické strategie bude Hyundai do roku 2025 prodávat celkem 18 ekologicky šetrných vozů. Z toho 8 hybridních, 4 plug-in hybridních, 5 elektromobilů a jeden vodíkový elektromobil. Již v roce 2021 bude tak 60 % produktů Hyundai dostupných v ekologické verzi.

Lvcas (neregistrovaný)
Faceliftovaný Tucson je fakt pecka, předtím to byla takobá krabice, teď to fakt přivedli k dokonalosti spolu stím MHEV pohonem
Jířa (neregistrovaný)
Jo už se ho nemůžu dočkat padl mi do oka hned po jeho zveřejnění, že bude ve vyrobě. Opravdu pěkné SUV.
Václav Pertl (neregistrovaný)
Tak do toho půjdu ! Hybridy jsou opravdu fajn a Tuscon je opravdový designový skvost! Jen tak dál !
  • Našli jste v článku chybu?