Připomínáme: Zahraniční dálniční známky nabízí řada nepoctivých obchodů. Víme, kde nenakupovat

01.07.2023
přidejte názor
Ilustrační fotografie. Hraniční přechod Maďarsko - Chorvarsko, Letenye (H) -  Goričan (HR). (20. 6. 2023)
Autor: Dalibor Z. Chvátal

O nepoctivých prodejcích zahraničních dálničních známek jsme už párkrát psali. V době počínajícího léta ale rozhodně stojí toto téma za připomenutí. Ve spěchu totiž člověk může velmi snadno naletět. 

Prázdniny jsou konečně tady, nastal čas cestování za rekreací. Pro mnoho lidí to znamená řešit věci na poslední chvíli, což se obvykle týká i dálničních známek. Dnešní technologie umožňují ve státech, které používají elektronickou dálniční známku, vyřídit vše někde na D1 po cestě na Brno, ale řešit takové věci ve spěchu se nemusí vyplatit. Existuje totiž poměrně hodně nepoctivých obchodů, které vám známky v podstatě přeprodají za vyšší cenu. Pokud si toho nevšimnete, úplně zbytečně vyhodíte stovky korun z okna. 

Pozor na elektronické šmejdy: Oficiální dálniční známky pro Maďarsko, Rakousko, Slovinsko a Slovensko na jednom místě
Přečtěte si také:

Pozor na elektronické šmejdy: Oficiální dálniční známky pro Maďarsko, Rakousko, Slovinsko a Slovensko na jednom místě

Jak takové obchody poznat? 

Jedním ze základních poznávacích znamení je skutečnost, že po zadání patřičné fráze do internetového vyhledávače vyběhne takový obchod na prvních placených pozicích. Oficiální prodejci si reklamu neplatí, takže je téměř jisté, že půjde o nepoctivého obchodníka, který chce na nepozornosti vydělat. 

Ministerstvo dopravy na tuto problematiku upozornilo už na podzim minulého roku, kdy na oficiální stránky edalnice.cz umístilo rozcestník, který vás přesměruje na oficiální prodejce rakouských, slovenských, slovinských a maďarských známek. Pokud o této možnosti ale nevíte, patrně ji snadno přehlédnete, protože na první pohled není dobře viditelná. Rozcestník najdete na tomto odkazu. 

Kdo jsou ti nepoctiví? 

Jmenovitě například web dalnicniznamkarakousko.cz, dalnicniznamkaslovensko.cz, autovignet.hu nebo v případě Slovinska web vignetteslovenia.si. Ve všech případech platí, že si zbytečně připlatíte. Další informace o tom, kde nenakupovat, najdete v našem starším článku: 

Nepozornost se nevyplácí: Prozradíme, kde rozhodně nekupovat rakouskou, slovenskou a maďarskou dálniční známku
Přečtěte si také:

Nepozornost se nevyplácí: Prozradíme, kde rozhodně nekupovat rakouskou, slovenskou a maďarskou dálniční známku

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?