Pozor na elektronické šmejdy: Oficiální dálniční známky pro Maďarsko, Rakousko, Slovinsko a Slovensko na jednom místě

07.11.2022
přidejte názor
Autor: Tiskový servis MDČR
  • Na webu edalnice.cz přibyl nový rozcestník, který zájemce přesměruje na oficiální e-shopy se zahraničními dálničními známkami 

  • Zájemci tak mají jistotu, že známku nekoupí přes neoficiálního prostředníka a vyhnou se dalším poplatkům 

  • Na webu edalnice.cz najdete odkazy na nákup slovenských, maďarských, rakouských a slovinských známek 

Ministerstvo dopravy ve své nedávné tiskové zprávě upozornilo na vcelku jednoduchou, ale poměrně chytrou a hlavně důležitou novinku usnadňující nákup zahraničních elektronických dálničních známek. Na svůj oficiální web edalnice.cz, přes který jsou k dispozici tuzemské dálniční známky, přidalo nový rozcestník. Ten zájemce odkáže na oficiální e-shopy, kde lze pořídit známky pro státy střední Evropy.

Rozcestník najdete po rozkliknutí tlačítka pro menu vlevo nahoře a následně po vybrání možnosti „Elektronické dálniční známky ve střední Evropě“. Případně můžete rovnou kliknout na tento odkaz. MDČR vás tímto způsobem nasměruje na oficiální místa, kde lze pořídit dálniční známky pro Slovensko, Slovinsko, Rakousko a Maďarsko.

Elektronické dálniční známky měly špiclovat řidiče. Nikdo nezaručí, že nebudou
Přečtěte si také:

Elektronické dálniční známky měly špiclovat řidiče. Nikdo nezaručí, že nebudou

„Věříme, že tento odkaz motoristé uvítají, protože je navede na oficiální e-shopy daných zemí, kde nebudou hradit žádné další manipulační poplatky za zprostředkování prodeje, jak tomu bývá často u webů, které mívají zaplacené reklamy v běžných vyhledávačích. Za touto novou funkcionalitou je také snaha o ochranu motoristů mířících do Maďarska, Rakouska, Slovinska či na Slovensko před zbytečně zvýšenými náklady a také snaha o to, aby všechny informace našli na jednom místě,“ cituje Lucii Bartákovou, ředitelku Sekce pro správu finančních zdrojů Státního fondu dopravní infrastruktury, oficiální tisková zpráva.

K této zdánlivě bezvýznamné novince existují dobré důvody. Stačí totiž chvilka nepozornosti a při hledání e-shopu nabízejícího zahraniční dálniční známky snadno skončíte u neoficiálního prodejce, který vám naúčtuje mnohem větší částku. Jeden příklad za všechny:

Zadejte do vyhledávače „dálniční známka Rakousko“ a na jednom z prvních míst najdete odkaz na web dalnicniznamkarakousko.cz. Na tomto webu je nabízena desetidenní rakouská dálniční známka za 444,95 Kč, což je v přepočtu 18,2 eur. Připlatit si můžete ještě za „rychlé zpracování do 30 minut“ dalších 130 korun. Jenže na oficiálních stránkách společnosti ASFINAG stojí desetidenní dálniční známka 9,6 eur a nic jako rychlé zpracování nepotřebujete. Stačí při nákupu zaškrtnout, že jste podnikatel. Dálniční známka pak platí okamžitě a vy také okamžitě dostanete i potvrzení.


Oficiální prodejní místa dálničních známek

  • Rakousko (shop.asfinag.at/)
  • Slovinsko (evinjeta.dars.si/)
  • Maďarsko (ematrica.nemzetiutdij.hu/en/vignette-purchase/vehicle-data-vignette-selection)
  • Slovensko (https://eznamka.sk/sk/)
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?