Poranění krční páteře při autonehodě a právo na odškodnění

přidejte názor
Autor: Se souhlasem JUDr. Drobiše

Řada poškozených dopravní nehodou neřeší své právo na odškodnění od pojišťovny vozidla viníka nehody, když utrpí menší zranění. 

Poranění krční páteře při autonehodě je poměrně častým zraněním, které utrpí oběti nezaviněných dopravních nehod. Nastavení opěrky hlavy je tak poměrně zásadní ke snížení rizika zranění krční páteře během dopravní nehody. 

Nepodceňujte poranění krční páteře 

Bolesti krční páteře se nemusí projevit při autonehodě, ale až s odstupem několika hodin nebo druhý den. Pokud se objeví u oběti autonehody tyto zdravotní obtíže spojené s krční páteří, pak lze doporučit neprodleně vyhledat ošetření u lékaře a následně nahlásit zranění krční páteře u pojišťovny vozidla viníka nehody. Poranění krční páteře při autonehodě může také způsobit zdravotní obtíže s potřebou pracovní neschopnosti poškozeného. Zásadní pro získání odškodnění od pojišťovny vozidla viníka nehody pro zranění krční páteře je neprodlené vyhledání ošetření po projevu obtíží, aby pojišťovna nepoukazovala na prodlení poškozeného s vyhledáním ošetřením a s tím spojeného odmítnutí spojitosti mezi autonehodou a zraněním. 

Právo na odškodnění 

Obecný okruh náhrad újmy na zdraví při dopravní nehodě:

  • bolestné,
  • ušlý výdělek,
  • náklady léčení,
  • cestovné,
  • náklady péče,
  • trvalé následky (ztížení společenského uplatnění),
  • případná další nemajetková újma.

Odškodnění poranění krční páteře při autonehodě vyžaduje posouzení případu poškozeného a určení které konkrétní náhrady může požadovat poškozený k uplatnění u pojišťovny vozidla viníka nehody z tzv. povinného ručení.

Opěrkový syndrom jako trvalý následek autonehody

Zranění krční páteře po autonehodě se může rozvinout do trvalého zdravotního následku opěrkového syndromu/whiplash syndromu. Trvalé následky po dopravní nehodě se hodnotí zpravidla rok od autonehody po relativním ustálení zdravotního stavu a uskutečnění léčby a rehabilitací. Ke zvýšení šance pro mimosoudní získání odškodnění za trvalé následky je podstatné, aby poškozený navštěvoval odborné lékaře s potížemi krční páteře a podstoupil tak adekvátní léčbu.

Tip z praxe: Využijte znalecký posudek

K řešení odškodnění trvalých následků opěrkového syndromu je vhodné využít specializovaný posudek dle Metodiky Nejvyššího soudu k náhradě nemajetkové újmy na zdraví. Trvalé následky se odborně odškodňují jako ztížení společenského uplatnění, kdy znalecký posudek zvyšuje šance na mimosoudní vyřešení odškodnění poškozeného.

Autor je právník projektu www.odskodneninehody.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?