Policie vyhlásila týden měření rychlosti. Viditelné hlídky prý odradí řidiče od nepřiměřené rychlosti

09.08.2021
1 nový názor
Autor: Tiskový servis Škoda Auto
  • Od pondělí 9. srpna do pátku 13. srpna bude probíhat celostátní dopravně-bezpečnostní akce

  • Policie bude především sledovat dodržování maximálně povolené rychlosti 

  • Akci odůvodňuje statistikami, podle kterých stojí nepřiměřená rychlost za velkou částí smrtelných nehod 

  • Problém je ale v tom, že nepřiměřená rychlost je něco jiného než překročení maximální povolené rychlosti 

Od pondělí 9. srpna do pátku 13. srpna bude probíhat na tuzemských silnicích dopravně-bezpečnostní akce. Tisíce policistů mají měřit rychlost a rozdávat pokuty za její překračování. Jako už tradičně stojí za tímto krokem proklamovaná snaha o zvýšení bezpečnosti silničního provozu.

Aktuální akce je jednou ze součástí kampaně zaměřené na nepřiměřenou rychlost, do které je zapojena kromě policie také Česká asociace pojišťoven a BESIP. Policie i tentokrát říká, že celostátní měření rychlosti má zvýšit bezpečnost provozu, protože právě vysoká rychlost stojí za téměř čtyřiceti procenty fatálních nehod. Za prvních šest měsíců evidují statistiky nepřiměřenou rychlost jako příčinu 78 obětí a 195 těžkých zranění. Žádné bližší detaily k akci konané v tomto týdnu ale zveřejněny nebyly a o akci neinformuje například ani web policie. Oficiální tisková zpráva je schovaná na webu 13minut.cz.

Nepovolená není nepřiměřená. Překračování rychlosti je i u těžkých nehod zcela marginální příčinou
Přečtěte si také:

Nepovolená není nepřiměřená. Překračování rychlosti je i u těžkých nehod zcela marginální příčinou

Jak už jsme psali v minulosti, tuzemské instituce se snaží upozornit na problém nepřiměřené rychlosti naprosto špatně a i v oficiálních dokumentech, jako je třeba tisková zpráva připravená pro právě probíhající akci, míchají dohromady dva různé pojmy.

Příkladem je třeba tvrzení, že „viditelné policejní hlídky odrazují řidiče od nepřiměřené rychlosti.“ Ostatně i název kampaně „13 minut“ vychází z předpokladu, že když z Prahy do Brna pojedeme rychlostí 150 km/h, ušetříme na celé trase pouze 13 minut, což za vyšší rizika spojená se zrychlením o 20 km/h nestojí. Dálnice jsou ale nejbezpečnější komunikace a speciálně zde se kvůli překročení rychlosti 130 km/h nehody nedějí. Pokud by to byla pravda, v Německu už by patrně dávno dálniční úseky s neomezenou rychlostí zrušili.

Z dříve zveřejněných statistik také vyplývá, že nejčastější příčinou tragické nehody zaviněné „nepřiměřenou rychlostí“ jsou situace, kdy řidiči špatně vyhodnotí technický stav vozovky (zatáčka, klesání, stoupání, šířka vozovky). Na druhém místě je pak vliv počasí (náledí, sníh, ale také výtluky). Pro zajímavost, loni zemřel „pouze“ jeden člověk při nehodě, jejíž příčinou bylo překročení rychlosti stanovené pravidly. Stejná příčina pak v roce 2020 stála za čtyřmi těžkými zraněními.

Pokud by tedy mělo platit, že „viditelné policejní hlídky odrazují řidiče od nepřiměřené rychlosti,“ policie by měla měřit rychlost před nepřehlednými zatáčkami a zrádnými místy. To se ale ani v tomto týdnu s vysokou pravděpodobností dít nebude, protože na těchto místech může být nepřiměřená rychlost klidně nižší než ta maximálně dovolená a řidiči zde obvykle rychleji nejezdí.

Podle statistik Besipu zemřelo za první polovinu letošního roku historicky nejméně lidí. Vytrvale klesá rovněž počet těžce zraněných osob a stejně tak klesá počet úmrtí i těžkých zraněných u nehod zaviněných nepřiměřenou rychlostí.

Vilda (neregistrovaný)
Tak je to taky jejich práce a oni za to nemůžou. Já jsem hledal před rokem na https://www.hitprace.cz/prace práci a nic moc se nedařilo, tak jsem taky přemýšlel nad tím, že bych se přihlásil do náboru. Tenkrát dávali docela pěkné náborové příspěvky. Ale nakonec jsem našel jednu firmu v soukromé sféře. Né že bych se bál toho, že to nedám, ale je mi tak nějak milejší. ;-)
  • Našli jste v článku chybu?