Vlákno názorů k článku Pokuty za nedodržení pevně dané bezpečné vzdálenosti? Nesmysl, který nepomůže (komentář) od Jakub - Já tomu hlavně nerozumim. Pokud pojedu v pravém...

Jakub (neregistrovaný)
Já tomu hlavně nerozumim. Pokud pojedu v pravém pruhu na dálnici a někdo mě předjede a zařadí se přede mě, tak v tu chvíli nedodržuju bezpečnou vzdálenost a mohu být pokutován? A jak zpomalím abych udělal rozestup šup, mám tam dalšího. Jak by proboha vypadala jízda v Praze třeba na 5. května ve špičce. Tam když máte před sebou deset metrů, tak jste rádi. A když pojedou auta po hlavní, nikdy se mezi ně nemůžete dostat, aniž byste porušil tohle pravidlo. Když vyjedu z vedlejší ulice na hlavní před někoho tak, že nebude mít před sebou třicet metrů, tak je to jeho vina, nebo moje. A jak se to bude posuzovat, jestli mohl včas zpomalit, nebo ne? většinou když někdo dodržuje bezpečnou vzdálenost, láká to ostatní ho předjíždět, protože se moc courá. Zvlášť ve městě, když kvůli tomu jednou nestihnou semafory. A na dálnici ve 130. to bude kolik? To by muselo bejt tak 200 metrů, ne?
Josef (neregistrovaný)
Já myslím, že hlavní problém je v "nesociálnosti" lidí. Na silnici se to projevuje hodně, ale lze to vidět a zažít i na chodníku, v MHD, v obchodě atd. Málokdo řeší situaci kolem sebe a to je smutné. Uvažování stylem já, já, já ... jsem střed vesmíru. Nutnost vysvětlovat lidem, že něco, co v tu chvíli dělají, je naprosto neohleudplné či až agreasivní, je prostě hloupá. Lidé by to měli mít přirozeně v sobě. Bohužel nemají. Ale pozor, nechci tím vůbec říct, že nikdo nemá na nic právo a musí se furt někam uklízet. Ta ohleduplnost musí být i z druhé strany, nejlépe obousměrná současně. Prostě nejdříve se vystupuje, pak se nastupuje. Když stojím a chci se rychle pohnout, musím se jaksi rozhlédnout, abych někoho netrefil. Chodí se vpravo a vyhýbá se vpravo. Vyhýbají se oba, ne jen jeden. Když jedu lavým pruhem, protože někoho předjíždím (třeba kolonu několika kaminonů) a jedu navíc o 10 kmh (dle GPS) více, než je v daném místě povolená rychlost, tak nejsem zvedavý na to, aby mě někdo ohrožoval lepením se na mě atd. Ne nedělám to naschvál, že tam jsem. Prostě tam jsem protože předjíždím a lepič za mnou není vozidlo s právem přednostní jízdy. Až předjedu, samozřějmě se uhnu. Nedodržení rozumné vzdálenosti je nejen nebezpečné, ale také dost hloupé, tupé, sebestředné a i trochu trapné. A hlavně nechápu lidi, co mají dojem, že o nich nevím, že jako nevím, co se děje za mnou. Tenhle předsudek mě naprosto uráží, stejně jako fakt, že nejsem v tu chvíli v provozu respektován. Takto lidé dnes uvažují. Nevidí v autě před sebou řidiče jedoucího normálně a vezoucího další lidi včetně dětí, vidí jen póvl, který jim brání (byť v danou chvíli vůbec nic neporušuje) v tom se seberealizovat v porušování všeho možného, protože nikdo a nikdy po nás nemůže nic chtít že? My jako nemusíme nic, že? Natož abychom se chovali normálně jako lidi a vnímali se jako lidi a ne jako přehlídka peněženek, ega a svalů na kolečkách.