Je pohon na LPG ohrožený druh? Originálních aut na plyn už moc nekoupíte

22.11.2017
přidejte názor
Autor: Redakce

[su_label type="info"]TIP[/su_label] Galerii otevřete klepnutím na první obrázek

[su_label type="info"]TIP[/su_label] Galerii otevřete klepnutím na první obrázek

Nástup moderních downsizovaných přímovstřikových motorů pomalu vyhubil dříve oblíbený pohon na plyn LPG. Pokud se podíváme na aktuální nabídku, z výroby už moc originálních aut přímo vyvinutých s motorem na LPG nekoupíte. Poslední výrobci, kteří pohon na LPG prodávají, jsou Dacia, Fiat, Hyundai a Opel. Dokonce už ani Škoda nemá v nabídce auto na LPG.

Doporučujeme: Kolik stojí provoz auta na daních? Stát si z vás ročně vezme desítky tisíc

Individuální přestavby na plyn jsou ale žádané pořád. Stále více lidí se, zejména po negativních zkušenostech z provozem dieselové ojetiny, obrací na LPG jakožto na jedinou rozumnou a z dlouhodobého hlediska cenově asi nejvýhodnější alternativu k turbodieselu. Jak ale můžete vidět v přiložené galerii, na trhu nových aut na LPG si toho s plnou tovární zárukou už moc nekoupíte.

Pro zajímavost u vybraných modelů uvádíme také očekávanou návratnost investice. Vycházíme z aktuální průměrné ceny 30,50 korun za litr benzinu Natural 95 (nebo nově E5, abychom byli přesní) a 13,90 za litr LPG. K výpočtu používáme udávanou spotřebu dle normy NEDC. Rozdíly v cenách za servis, povinné revize a měření emisí jsme pro zjedodušení nezohledňovali.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?