Pět věcí, kterými možná škodíte svým pneumatikám a nevíte o tom

5 nových názorů
Autor: Archic MF
  • Při špatné péči klesá životnost pneu až o dvě třetiny

  • Zimní pneumatiky v létě trpí, výměnu se nevyplatí podcenit

  • Důležitý je také správný způsob skladování na vhodném místě

Většina motoristů hledá pro svůj vůz to nejlepší obutí z hlediska bezpečí, ovladatelnosti i ceny. Ale co následná péče? I k pneumatikám je dobré chovat se ohleduplně, aby dlouho vydržely a poskytovaly co nejdéle a nejlépe optimální kontakt s vozovkou. Od doby dřevěných a poté kovovými obručemi (ráfy, z německého der Reif) vylepšených kol uplynula dlouhá doba.

Moderní éru z hlediska pneumatik započal veterinář John Boyd Dunlop, v roce 1888 vyrobil ze zahradní hadice obutí pro tříkolku svého syna, který kvůli drncání trpěl bolestmi hlavy. Dalšími milníky byly vynález syntetické gumy v první polovině 20. století a konstrukce radiální pneumatiky firmou Michelin v roce 1946. Současné pneu toho vydrží hodně, ale při nesprávném zacházení jim lze výrazně uškodit a zkrátit tak jejich životnost. Připomeňme si nejčastější chyby:

1. Zanedbaná geometrie

Pravidelná návštěva servisu a seřízení geometrie kol dle předepsaných údajů má vliv nejen na kvalitu jízdy a ovladatelnost vozu, ale také na míru opotřebení pneumatik. Při špatném postavení kol vůči vozovce dochází k rychlejšímu sjíždění části vzorku běhounu, obutí tak ztrácí své vlastnosti a je dříve na vyhození.

2. Parkování u obrubníků

Mnoho řidičů při podélném parkování řeší spíše odření ráfků, ale když umí vyšší obrubník nadělat pěknou paseku na slitinovém disku, zvládne poškodit i gumu. Vznikají tak nehezké a hlavně nebezpečné zářezy v bočnici pneumatiky, kvůli kterým hrozí destrukce pneu za jízdy.

3. Nesprávný rychlostní a hmotnostní index

Označení maximální rychlosti a nosnosti nemají pneumatiky jen tak pro legraci. Přetěžování pneu vede k rychlému opotřebení, překračování rychlostního limitu pak kvůli zahřívání může v řádu desítek minut způsobit nenávratnou deformaci. Pokud si myslíte, že koupí pneumatiky s velmi nízkým rychlostním a nosnostním indexem ušetříte, při nedodržení konstrukčních limitů svého obutí budete brzy kupovat novou sadu.

Stejná pneumatika, zcela jiná konstrukce. Verze pro různá auta se mohou velmi lišit
Přečtěte si také:

Stejná pneumatika, zcela jiná konstrukce. Verze pro různá auta se mohou velmi lišit

4. Špatné skladování

Při uložení pneumatik je nutné dodržovat několik jednoduchých, avšak důležitých pravidel. Měly by být v suchu a chladu, aby nedošlo k jejich poškození vnějšími vlivy. Pokud je ukládáte na disku, zkontrolujte tlak a případně dofoukněte, předejdete tak potenciální deformaci. Důležité je také skladování na tmavém místě. Kvůli UV záření pneumatiky rychleji stárnou, jejich materiál tvrdne a na povrchu se tvoří drobné prasklinky.

5. Jízda na zimních pneu v létě

Pokud otálíte s přezutím zimních pneumatik nebo prostě jezdíte celoročně na zimních, čekejte řadu problémů. Například vyšší opotřebení kvůli teplotám, na které nejsou zimní pryže při jízdě stavěné. Kvůli vyššímu valivému odporu se připravte i na vyšší spotřebu. V létě pak mají zimní pneumatiky ve srovnání s letními až o pětinu delší brzdnou dráhu, hůře si vedou i v zatáčkách. Pokud nechcete pneu měnit, je vhodnější sáhnout po celoročních pláštích.

Jarda (neregistrovaný)
Když jsme u skladování, je možné skladovat pneu v zahradím domku nebo je lepší využít nějaké skladovací kontejnery typu https://diskontdepot.cz/?
Michal (neregistrovaný)
Je pravda, že spousta lidí pneumatiky vůbec neřeší. Pracuji jako automechanik, a když říkám lidem, že špatnými pneumatikami a péčí škodí nejen jim, ale zvyšují si i spotřebu auta, tak na mě koukají, jak kdybych nemluvil česky :-D . Je to ale jejich věc. Já mám auto v dobrém stavu. Můžu si ho opravit v práci, použít k tomu všechno nářadí, takže by byla ostuda, kdyby u něj něco nefungovalo :-D . Od té doby, co máme nový šroubový kompresor, který jsme si koupili z https://www.kompresory-filtry-servis.cz/ , tak si častěji kontroluji tlak v pneumatikách . S pořádným nářadím mě ta práce opravdu baví :-) .
Adam (neregistrovaný)
Já bych ty pneumatiky zas tak moc nepřeceňoval :-D . Rozhodně nepatřím mezi lidi, které za ně dají několik tisíc. Spíš naopak. Kupuji si použité pneu z http://www.pneu-novak.cz/pouzite-pneu-praha-10-bazar.html a jezdím na nich celý rok. Neexistuje, že bych si kupoval zimní a letní gumy a přesto mi vydrží 4 roky a nepřijde mi, že by mi auto nějak špatně sedělo na silnici nebo mělo velkou spotřebu.
Jakub (neregistrovaný)
No jo, lidé si nedají říct a pořád se najdou tací, kteří jezdí v létě na zimních. Já vybírám nové letní, protože ty staré už za moc nestojí. Koukal jsem na tyhle stránky: https://www.pneu-kvalitne.cz/pneumatiky/letni-pneu/ a zajímalo by mě, zda s nimi máte zkušenosti? Moc děkuji!
Daniel (neregistrovaný)
Zdravím, předem bych chtěl pochválit za zajímavý článek a trochu se za sebe vyjádřit :-) Je pravda, že jezdit na zimních pneumatikách v létě by mě asi opravdu nenapadlo, ale to s tím skladováním - tam jsem si skoro jistý, že tohle většina řidičů vůbec neřeší a možná by měli :-) Osobně mám docela drahou sadu pneumatik z https://www.pneuok.cz/ a rozhodně bych si přál, aby vydržela co nejdéle.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?