Ostrý VW Golf R mohl mít pětiválec. Audi ale nesouhlasilo

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Audi Sport se bojí kanibalismu Golfu R na Audi RS3

  • Výroba pětiválcového motoru 2,5 TFSI je prý velmi složitý proces

  • Nový Golf R by měl mít výkon okolo 242 kW (330 koní)

S představením nové generace Volkswagenu Golf se záhy vynořily spekulace, jak vysoký výkon bude mít vrcholná verze s označením R, kterou Volkswagen již dříve potvrdil. První odhady mluvily o výkonu 294 kW (400 koní), a to proto, že v roce 2014 se Volkswagen v Šanghaji prezentoval konceptem Golf R400, jehož název odkazoval právě na počet koní pod kapotou. Přestože se do sériové výroby měl dostat už za rok, tedy v roce 2015, kvůli aféře Dieselgate se nic takového nestalo. Podle prvních neoficiálních informací by však čtyřválcový foukaný dvoulitr v Golfu R Mk.VIII měl dosahovat výkonu okolo 242 kW (330 koní).

https://autobible.euro.cz/zahrat-nohy-volkswagen-ukazal-funkce-nove-klimatizace-reaguje-na-hlas/

Holandský magazín Autovise nyní přišel se vskutku zajímavou informací. Ve Wolfsburgu si prý původně pohrávali s myšlenkou nahradit přeplňovaný dvoulitrový čtyřválec oceňovaným pětiválcem 2,5 l od Audi. Ovšem podle dobře informovaného zdroje Ingolstadt tento nápad zdvořile odmítl. Důvod takového rozhodnutí je více než zřejmý – divize Audi Sport nechce, aby nový Golf R příliš šlapal na paty Audi RS3, protože je nad slunce jasné, že by byl levnější. Audi sice 2,5litrový pětiválec v minulosti několika výrobcům nabídlo, ovšem modely KTM a Donkervoort přímo nekonkurují RS3, TT RS ani Q3 RS.

https://autobible.euro.cz/test-audi-rs-3-petivalcova-raketa/

Podle citovaného zdroje je dalším problémem to, že výrobní závod v maďarském Györu, kde německá prémiová značka ostrá provedení A3, TT a Q3 vyrábí, by nezvládli výrábět další významný počet motorů, protože montáž pětiválce je prý „velmi pracná“. To však neznamená, že by se 400koňový Golf R nakonec nemohl stát realitou. Ještě výkonnější varianta R Plus, která nejspíš také vznikne, nabízí další prostor výkon zvýšit. Nehledě na fakt, že už výše zmiňovaný koncept R400 tak vysokým výkonem disponoval už v roce 2014.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?