Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Opravdu chce EU povinný omezovač rychlosti v autech? Nebude to tak horké. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Nově přidané názory se na webu objeví až po schválení redakcí.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
Frozenstein (neregistrovaný)
Tady je třeba to pojmout víc filosoficky: Otázka zní, zda jsme jako lidé způsobilí řídit vozidlo nebo ne. Ano, je spousta nehod zaviněných lidskou chybou a ještě víc ignorantstvím (chyba je omyl, ignorantství je horší, to je nerespektování předpisů/principů bezpečné jízdy naschvál). Přesto si nemyslím, že to je důvod považovat nás za nekompetentní řídit. To už bych mohl podobně rozhodnout o čemkoliv, například vládnout národu. Jistě tam sedí i lidé, kteří by tam sedět neměli, ale to neznamená, že musíme zakázat lidem plošně sedět v parlamentu, aby se tam náhodou nedostal někdo špatný... Tvrdím, že tento problém se nedá vyřešit zavíráním řidičů do klece. Chci mít možnost a svobodu plně využívat svůj vůz, tedy i rychlost, které je schopen. Někdy je to potřeba (předjíždíte a potřebujete manévr dokončit co nejdřív, ...). I kdyby ne, tak myšlenka, že mi budou stroje čím dál víc diktovat, co mám dělat a co si mám myslet, se mi příčí. Je fajn mít všelijaké asistenty, chytré telefony, GPS atp. ale to vše nám má být ku pomoci. Není možné, aby mě auto odmlouvalo a vezlo mě jinudy, protože je to podle něj lepší. Pokud chci omezit počty mrtvých na silnicích, měly by se důsledněji zabavovat řidičáky agresivním řidičům, stále jich potkávám dost, takže je co zlepšovat.