Odškodnění bolestného po autonehodě v roce 2022

2 nové názory
Autor: Se souhlasem JUDr. Drobiše

Bolestné je obvykle uplatňovanou náhradou pro poškozeného autonehodou se zraněním. Výpočet odškodnění bolesti se mění každý rok. Jak na odškodnění bolesti po dopravní nehodě v roce 2022?

Odškodnění bolestného

Jak chápat náhradu bolestného? Jedná se o náhradu za bolestivý stav a určitou míru nepohodlí, stresu nebo obtíží spojených s utrpěným zraněním následkem autonehody. Bolestné lze zpravidla hodnotit po prvotním ošetření nebo propuštění z hospitalizace po nehodě.

Bolestné lze řešit zpravidla u každého zranění, ať se jedná o pohmožděninu, zlomeninu nebo vážné zranění.

Náhradu bolestného je nutné odlišit od ztížení společenského uplatnění, což je odborný pojem pro trvalé zdravotní následky. Ztížení společenského uplatnění se hodnotí obvykle až rok od autonehody.

Odškodnění bolestného lze uplatnit u pojišťovny vozidla viníka nehody z tzv. povinného ručení, což je praktičtější a snadnější řešení než uplatnění odškodnění u viníka nehody.

Jak na výpočet bolestného

V rámci řešení odškodnění po dopravní nehodě se náhrada bolesti vypočte dle Metodiky Nejvyššího soudu k náhradě nemajetkové újmy na zdraví. Přehled bolesti dle této Metodiky se skládá z jednotlivých položek, kterým jsou přiřazeny bodové hodnoty vyjadřující vzájemné proporce mezi těmito položkami. Metodika stanovuje, že pro určení výše odškodnění bolesti je třeba výsledný bodový součet vynásobit částkou odpovídající hodnotě jednoho bodu.

Hodnota jednoho bodu bolesti je každý rok pohyblivá a odvozuje se od jednoho procenta hrubé měsíční nominální mzdy na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství za kalendářní rok předcházející roku, v němž vznikla bolest.

Za rok 2021 činí tato hrubá měsíční mzda 37 839,- Kč, tj. hodnota jednoho bodu činí 378,39 Kč, vznikla-li bolest (dopravní nehoda) v roce 2022.

Příklady základního odškodnění bolestného:
Otřes mozku – lehký – 20 bodů – 7 568,- Kč;
Podvrtnutí a natažení krční páteře – 30 bodů – 11 352,- Kč;
Zlomenina čéšky – tříštivá – 110 bodů – 41 623,- Kč.

Pozor na chyby ve výpočtech

Výpočet bolestného obvykle provádí ošetřující lékař poškozeného na formulář pojišťovny vozidla viníka nehody.

V praxi se setkáváme s těmito chybami ve výpočtech:

a) opomenutí bodů bolestného za některá zranění při autonehodě;
b) neuvedení bodů za operační zákroky;
c) nenavýšení základního hodnocení bolestného, když jsou splněny podmínky pro zvýšení.

Lze tak doporučit přenechat výpočet náhrady bolesti specializovanému znalci, který řádně a správně určí bodové hodnocení bolesti.

JUDr. Zbyněk Drobiš

autor je právník projektu www.odskodneninehody.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?