Obrněné Audi A8 váží čtyři tuny. Odolá střelbě a umí uhasit požár

14.05.2020
přidejte názor
Autor: Audi
  • Audi nabízí převážně v Rusku obrněnou variantu modelu A8 L nazvanou Security

  • Auto odolá střelbě z kulometu, má hasící systém a dokáže z místa ujet i s prostřelenými pneumatikami

  • Vůz váží téměř čtyři tuny, jeho příprava zabere 400 hodin ruční práce

Svět vysoké politiky a byznysu v Rusku není právě procházkou růžovým sadem. Možná proto začala automobilka Audi na tamním trhu nabízet speciální obrněnou verzi svého top manažerského sedanu A8 L. K mání je pod jasným označením Security.

Obrněný vůz váží 3 875 kg, takže na něj nestačí běžný řidičský průkaz. Je ale opancéřovaný tak, že vydrží útok ručním granátem, odstřelovací puškou nebo lehkým kulometem. Přesněji řečeno dosáhl na třídu ochrany VR9 a jeho neprůstřelná skla pak splňují třídu 10.

Klassen postavil sedmimetrový obrněný Phantom s nejvyšším stupněm ochrany. Stojí téměř 76 milionů korun
Přečtěte si také:

Klassen postavil sedmimetrový obrněný Phantom s nejvyšším stupněm ochrany. Stojí téměř 76 milionů korun

Pokud by došlo například k zapálení vozu, Audi bude kontrovat vlastním hasicím systémem. Ten má trysky nejen na podvozku, ale i v obloucích kol, u palivové nádrže a pod přední kapotou. V kufru se pak ukrývá potřená elektronika a záložní baterie. Pokud dojde k prostřelení kol, může Audi A8 L Security ujíždět dalších 90 kilometrů na prázdných kolech rychlostí až 90 km/h.

Počítá se i s tím, že by mohlo dojít k pořádné nehodě. Pokud pak nebude možné otevřít dveře, je k dispozici pyrotechnický systém, který je odpálí. V případě chemického útoku lze zase uzavřít klimatizaci a pustit do vozu čerství vzduch ze zásoby.

Na palubě je samozřejmě dostatek místa a komfortu pro VIP na zadních sedadlech
Vůz je vybaven i modrými LED majáčky, bodyguard na obrázku ale v ceně není

 

Ačkoliv je vůz označen jako Audi A8 L, ve skutečnosti se pod jeho přední kapotou skrývá dvojitě přeplňovaný benzinový osmiválec, který má výkon 563 koní a točivý moment 800 Nm. Ten pochází z ostrého modelu Audi S8. I přes extrémní hmotnost vozu jej dokáže poslat na stovku za 6,3 sekundy, maximální rychlost je ale z bezpečnostních důvodů omezena jen na 210 km/h.

Obrněný Mercedes S600 Pullman, jímž jezdil Vladimir Putin, je na prodej. Za 31 milionů
Přečtěte si také:

Obrněný Mercedes S600 Pullman, jímž jezdil Vladimir Putin, je na prodej. Za 31 milionů

Technici přípravou vozu stráví zhruba 400 hodin převážně ruční práce. I proto není cena za nové Audi A8 Security právě malá. Začíná na částce 18 750 000 korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?