Aston Martin V8 Vantage změnil tvář i motor. Je přeplňovaný a dodává ho Mercedes

21.11.2017
přidejte názor
Autor: Redakce
  • Nová generace základního Astonu Martin je lehčí a rychlejší

  • Pod kapotou je poprvé přeplňovaný motor, pochází od Mercedesu

  • Základní cena vychází v přepočtu na čtyři miliony

Ono se to nezdá, ale současná generace „základního“ Astonu Martin V8 Vantage je na trhu už od roku 2005. Vůz prodělal několik dílčích modernizací, ale už to prostě chtělo přijít s něčím novým. Teď je tu zcela nová generace na nové platformě a se slibovaným motorem od Mercedesu, kterým není nic jiného než dvěma turby přeplňovaný osmiválec 4,0 l z kupé AMG GT.

Nová platforma vychází z nové architektury pro ostatní větší Astony, ale zhruba 70 % dílů je nových. Výsledkem je suchá hmotnost 1530 kg, což je o zhruba 100 kg méně než u minulé generace v základním provedení. Platforma je hliníková, ale na panely karoserie byla použita tradiční ocel. Tady se zřejmě kouká na cenu.

Doporučujeme: Supersport Aston Martin Valkyrie se ukazuje v konečné sériové podobě

Čtyřlitrový osmiválec od Mercedesu má výkon 375 kW (510 k) v 6000 min-1 a točivý moment 685 Nm v 2000-5000 min-1. Aston Martin si pohonnou jednotku naladil sám. Výkon putuje přes osmistupňový automat ZF a karbonový kardan na nový zadní elektronicky řízený diferenciál. Základní dynamické parametry 0-100 km/h za 3,6 s a 314 km/h jako nejvyšší rychlost budou jistě stačit.

Soupeř je jasný. Tenhle Aston Martin V8 Vantage bude bojovat o přízeň zákazníků s vrcholnými modely Porsche 911. Základní německá cena 154 000 eur (cca čtyři miliony korun) nevypadá vůbec špatně, když vezmeme v úvahu i velmi bohatou základní výbavu. Automobilka ale počítá s tím, že zákazníci budou utrácet i za individuální doplňky, exkluzivní barvy, potahy a větší kola. První dodávky zákazníkům začnou ve druhém čtvrtletí příštího roku a časem dorazí i kabriolet.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?