Nejen Clarkson: Sedm tipů na knížky pro milovníky aut

11.11.2019
1 nový názor
Autor: Redakce

Vánoce jsou prakticky za dveřmi. Nejvyšší čas obstarat dárky pro nejbližší, ale klidně i pro sebe. Pokud se zajímáte o auta a vše okolo nich, možná oceníte naše tipy na knížky z e-shopu Kniha.cz (provozuje ho vydavatelství Mladá fronta, stejně jako Autobibli). Vybrali jsme různorodé tituly. Začít však nemůžeme nikým menším než nejvěhlasnějším jménem motoristické publicistiky a vlastně i automobilové kultury obecně:

1. Jeremy Clarkson: Fakt chci tak moc?

Jedna z nejznámějších televizních osobností a bývalý moderátor motoristického pořadu Top Gear, jenž měl za jeho éry po světě stamiliony diváků, je velmi bystrý a taky vtipný novinář a publicista – a zajisté i ten nejvyšší a s nejvíce prořízlou pusou. Výbor z jeho článků představuje českému čtenáři pomyslnou a velmi vysokou laťku psaní nejen o autech, ale i o jiných příjemných i otravných jevech našeho každodenního života.

V portfoliu Kniha.cz ale nechybí ani tituly od obou Clarksonových kolegů:

2. James May: Chlaporatoř

James si jednoho dne řekl, že opravdoví muži ze světa v posledních pětadvaceti letech skoro vymizeli. Rozhodl se s tím něco udělat, a sice připomenout staré dobré mužské dovednosti v domácnosti i přírodě a zkusit vymyslet i pár nových. Návody a vychytávky jsou popsány vtipně a jasně, a přestože není nutné zkoušet úplně všechno, co je tu předvedeno, pořád je to zábavné čtení, k němuž James May doporučuje popíjet silné pivo a sníst aspoň jeden čtvrtkilový steak.

3. Richard Hammond: …nebo jsem cvok?

Richard Hammond je anglický komentátor, spisovatel a novinář. Známe ho například z pořadů Brainiac: Šílená věda, Drtivá porážka, ale především jako jednoho ze tři moderátorů pořadu TopGear, díky kterému se stal celosvětovou hvězdou. Hraje na basovou kytaru, rád jezdí na kole, od nehody jí celer… Vše podstatné na sebe prozrazuje s ironií a humorem sobě vlastním v autobiografické knize.

Moderátoři Top Gearu nejsou vaším šálkem čaje? Nevadí, na Knize najdete i spoustu dalších publikací o motorsportu, technice i historii. Vybíráme tyto tři:

4. Roman Klemm: Hrdinové Formule 1

Graham Hill, Jody Scheckter, Nelson Piquet. To je 6 mistrovských titulů. A především vášeň pro závody, ochota jít až na dřeň a obětovat vše svému snu. Bez nadsázky si proto zaslouží označení hrdinové formule 1. Kniha z pera předního motoristického novináře Romana Klemma však není jen jedinečným životopisem těchto tří velikánů, ale také dokonalým popisem vývoje automobilového sportu a formule 1 od poloviny padesátých let až po moderní éru.

5. František Kusovský: Vojenské nákladní automobily Škoda

Kniha, která přináší detailní a zasvěcený pohled do historie výroby nákladních automobilů v plzeňské Škodovce. Koncern Škoda byl největší zbrojovkou monarchie, ale nikdy se přímo nevěnoval výrobě automobilů. To se změnilo po vzniku samostatného Československa. "Osvědčení" domácí výrobci neměli zájem na armádních zakázkách, plzeňský koncern naopak, ačkoliv neměl zkušenosti. Brzy dokázal vyprodukovat nákladní automobily vlastní konstrukce. Výroba probíhala v letech 1919-1950. Popisy všech typů, technické parametry, úspěchy modelů, armádní zkoušky i slepé cesty a omyly najde čtenář přehledně uspořádané a s vynikajícími dobovými fotografiemi.

6. Jiří Frýba: Tatra 813

Jediná ucelená publikace o vývoji, výrobě a jednotlivých verzích vozidla Tatra 813 je zpracována především z archivních dokumentů Vojenského ústředního archivu/Vojenského historického archivu Praha. V nejobsáhlejší kapitole rozdělené do několika částí najdete takticko-technická data jednotlivých aplikací vozidla, která jsou doplněna nákresy a fotografiemi různých částí vozu. Nejpodrobněji je popsán základní typ tahače Tatra 813 8 × 8 (Kolos), ze kterého celá unifikovaná řada vychází.

A na závěr něco pro vyznavače jedné stopy:

7. Motocykly Velký obrazový průvodce

Výpravná encyklopedie zachycuje lesk a slávu na dvou kolech od samého počátku téměř do současnosti. Najdete v ní více než 1000 nejslavnějších světových motocyklů s fotografiemi a technickými podrobnostmi, detailní popisy převratných objevů, které posunuly vývoj motocyklu, a na tematických dvoustranách osudy slavných značek.

Čtenář (neregistrovaný)
Občas procházím databáze knih jako https://www.cbdb.cz/knihy a taky tam občas najdu zajímavé kousky pro motoristy. A nejen ty vzdělávací, ale i klasickou beletrii. Za sebe můžu doporučit třeba Krotitelé benzínových koní. Super text o motorsportu, který mám rád. Takže pro fanoušky rallye, motokár a celkově toho prostředí to je skoro povinnost! :)
  • Našli jste v článku chybu?